RIJEČ STRUKE

Nakon ugradnje pejsmejkera pacijentu nisu potrebne dodatne intervencije

Nekad dođe do mehaničkog oštećenja elektrode, pa ju je potrebno zamijeniti

Prvo programiranje odvija se već tokom ugradnje pejsmejkera. Agencija

Piše: Prof. dr. sc. med. Jasmin Čaluk, internista kardiolog

1.9.2022

Da bi radio pravilno, pejsmejker se mora adekvatno programirati. Prvo programiranje odvija se već tokom ugradnje pejsmejkera, kada se testira čitav spektar parametara njegove funkcije.


Dodatne kontrole

Provjerava se koja je najbolja pozicija vrha elektrode unutar srca, koliko je osjetljiv, koliko treba biti jaka struja koju pejsmejker isporučuje u srce da bi srce moglo biti potaknuto na kontrakciju, a da ta struja opet ne bude prejaka da izazove bol kod pacijenta ili kontrakcije okolnih mišića itd.

Nakon što se pacijent, po ugradnji pejsmejkera, otpusti iz bolnice preporučuju se povremene, precizno definirane kontrole uređaja. One se moraju poduzimati da se korigiraju parametri rada pejsmejkera, da se verificira njegova ispravnost i da se prati stanje baterije. Također se prati i stanje elektrode, njena električka i mehanička ispravnost i sl.


Prof. dr. sc. med. Jasmin Čaluk, internista kardiolog. Avaz

Prva kontrola pejsmejkera radi se mjesec nakon ugradnje, a sve ostale kontrole trebaju biti u međusobnim razmacima od najviše šest mjeseci. Nakon ugradnje u najvećem broju slučajeva nikakve dodatne intervencije nisu potrebne, osim redovitih kontrola.

U vrlo rijetkim okolnostima dešava se da pacijenti moraju ponovo u bolnicu radi nekih dorada na pejsmejkeru.

Naime, nekad je potrebno uraditi dodatni zahvat ukoliko dođe do pomicanja elektrode tako da ona nije u dobrom kontaktu sa srcem. Ta intervencija zove se „repozicioniranje elektrode“.


Potrošnja baterije

Nekad dođe do mehaničkog oštećenja elektrode, pa ju je potrebno zamijeniti. U drugim, pak, slučajevima moguće je da se baterija potroši, pa se radi procedura „zamjene generatora“.

Ako postoji potreba za ovim dodatnim intervencijama, važno je tu potrebu prepoznati na vrijeme da pacijent ne bi doživio neprijatnosti ili komplikacije. Stoga je neophodno redovito kontrolirati pejsmejker strogo prema rasporedu koji ljekar odredi.

Stalno prati rad srca

Pejsmejker je mali uređaj, veličine otprilike kao trećina mobitela, koji služi da održava pravilan srčani ritam u osoba koje imaju usporenje rada srca ili pauze u radu srca. Pejsmejker koji je ugrađen „komunicira“ sa srcem pute elektrode – posebnog žičanog provodnika. On kontinuirano, stalno, prati rad srca.

Onog momenta kada registrira usporenje u ritmu srca ili pauzu, preko te iste elektrode šalje mali električni impuls u srce i potakne ga na normalan rad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.