ISTRAŽIVANJA

Emocionalni i radni pritisak mogu da dovedu do demencije

Preporuka je da se misli blokiraju na nekoliko trenutaka

Meditacija pomaže kod ublažavanja hroničnog stresa. Agencije

Z. K.

24.9.2022

Hronični stres je mnogo veći zdravstveni problem nego što mnogi mogu da pretpostave. Nedavna istraživanja objavljena u naučnom časopisu Biological Reviews ukazuju da emocionalni i radni pritisak mogu da dovedu do demencije ili Alchajmerove bolesti.Mentalni trening

Hronični stres je povezan s nizom fizičkih i mentalnih stanja uključujući depresiju, bolesti srca i dijabetes. Novo istraživanje o mozgu rađeno u Institutu za ljudske kognitivne nauke “Maks Plank” nudi novu strategiju za smanjenje hroničnog stresa za oko 25 posto poslije šest mjeseci.

Autori studije navode da mentalni trening koji je zasnovan na meditaciji može mnogo da pomogne u smanjenju dugotrajnog hroničnog stresa. Nije prvi put da je meditacija preporučena kao odličan način za opuštanje. Umiriti um je izuzetno teško. Preporuka je da se misli blokiraju na nekoliko trenutaka.


Dugoročna strategija

Istraživački tim zaključuje da redovna meditacija smanjuje nivoe hormona stresa kortizola u kosi. Kortizol je jedan od glavnih hormona koje tijelo oslobađa kada smo pod stresom, koji nam pomaže da održimo energiju i budnost.

Najjednostavnije rečeno, što se više kortizola nalazi u kosi, to je više hroničnog stresa u našem životu. Dugoročna strategija za otklanjanje stresa je meditacija koja zahtjeva ozbiljnu posvećenost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.