KORISNO

Nutricionistica otkriva zašto je važan jutarnji obrok

U doručak uključite jogurt, jaja.... Good Food

Z. K.

14.11.2022

Pravi doručak će vam dati dovoljno energije za sve obaveze, i posao i teretanu, ali isto tako će pomoći da metabolizam brže radi i da uspješnije sagorijeva kalorije kojih se želite riješiti.


Važni proteini

Ipak i u ovoj je priči važno što dodajete svom doručku jer nije svaki jednako zdrav, a postoji i nekoliko loših navika kada je u pitanju doručak, a upravo one mogu utjecati na usporavanje metabolizma što će u konačnici sigurno spriječiti gubitak kilograma. Nutricionistica Anastasia Gialouris otkriva zašto doručak ne biste trebali preskakati, a i isto tako i proteine.

Možda ste mišljenja kako je potrebno što manje jesti kako biste izgubili kilograme, nutricionistica tvrdi kako je to daleko od istine, a jedna od najgorih stvari koje možete napraviti za svoj metabolizam je upravo preskakanje doručka. Tijelo će satima biti bez hrane kada spavate tokom noći što znači da mu treba malo poticaja kada se probudite.


Faza posta

Navodi kako se metabolizam odmarao tokom noći kada nije bilo hrane koju bi probavljao i samim time je ostalo bez energije koja mu je potrebna kako bi obavljao sav potreban posao koji čeka u danu. Doručak je taj obrok koji će pomoći razbuditi metabolizam kako bi naše tijelo imalo energije.

No, ako preskočite doručak vaše tijelo ostaje u fazi posta, što će utjecati na promjene u metabolizmu, on će se usporiti jer ga ništa ne stimulira. To je samo jedna od stvari koja otkriva zašto bismo dan trebali započeti s namirnicama koje su bogate nutrijentima koji će vas zaštititi ali i pružiti dovoljno energije za cijeli dan. Doručak je dakle iznimno zdrava navika koja će vam pomoći i da izgubite višak kilograma. 

Dodajte proteine

Ako ste odani doručku, to je odlična stvar ali nije kraj priče o važnosti doručka. Važno je da namirnice koje mu dodajete birate pametno, dobro balansiran obrok je važan dio uspješnog mršavljenja. Gialouris navodi kako postoji još jedna navika koja može utjecati na rad metabolizma, a to je doručak koji ne sadrži važne namirnice, a posebno proteine. Možda do danas niste znali ali upravo proteini u doručku utječu najbolje na ubrzavanje rada metabolizma. 

U doručak uključite jogurt, jaja ili orahe kako bi vam oni pomogli da metabolizam brže radi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.