RIJEČ STRUKE

Šta je tahikardija i koliko je opasna

Najčešće se javlja kao reakcija organizma na određena stanja tijela, poput stresa, šoka, straha

Oboljenje je bezopasnije kod mlađe populacije. B. Boissonnet / Science Source

Piše: Dr. Adnan Delić, kardiolog

29.12.2022

Tahikardija označava ubrzan rad srca. To podrazumijeva povećanje broja otkucaja srca, odnosno srčanu frekvenciju koja premašuje prirodne granice srca. Ta granica ovisi o životnoj dobi čovjeka.


Kvalitet života

Tahikardija se najčešće javlja kao reakcija organizma na određena stanja tijela, kao što su stres, intenzivan fizički napor, iznenadni šok ili strah, povišena tjelesna temperatura slijedom bolesti ili treninga, anksioznost, anemija, pojačana aktivnost štitne žlijezde, a može doći i kao posljedica konzumiranja pretjeranih količina kofeina i teina ili neodgovarajućih lijekova.

Ako je srce zdravo, tahikardija je većinom samo neugodna i prolazna pojava koja povremeno narušava kvalitet života, što je češći i bezopasniji slučaj kod mlađe populacije.

No, ako je riječ o bolesnom srcu, tahikardija može ugroziti život bolesnika.


Dr. Adnan Delić, kardiolog. Avaz

Tahikardije srca liječe se različitim načinima, tradicionalno lijekovima, ali u novije vrijeme i tzv. elektrofiziološkim (EP) procedurama. Elektrofiziološke procedure se izvode tako što se u vene, rjeđe arterije, u preponama ubace cjevčice kroz koje se nekoliko katetera kroz vene uvede u razne dijelove srca.



Mali ožiljci

Potom se električnom stimulacijom pokušaju isprovocirati, a onda i prekinuti epizode aritmije, kako bi se otkrio način njihovog nastanka i širenja. Nakon testiranja se kateterima „prže“ mala područja unutar srca, stvaraju se mali ožiljci promjera 3-4 milimetra i time se prekida put provođenja nepravilnih električnih impulsa, te se tako i aritmija izliječi. Navedene procedure se u posljednje dvije godine izvode i u našoj zemlji.

Električni šok

Pojedine tahikardije liječe se tako što se ispod kože ugradi uređaj sličan pejsmejkeru - implantabilni kardioverter defibrilator (ICD). ICD, kao i pejsmejker, ima elektrode koje se stavljaju u srce, ali sadrži puno veću bateriju nego pejsmejker. ICD prati rad srca te u slučaju nastanka opasne tahikardije (npr. fibrilacije ventrikula) proizvodi jak električni šok, snage 30-40 džula, kojim se aritmija prekida.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.