ZANIMLJIVO

Sitnice na radnom stolu mogu utjecati na produktivnost

Važno je da bude uredan, raspremljen, bez previše stvari, posebno one koje vam nisu potrebne, ili vam nisu lijepe na oko

Biljke pozitivno djeluju na raspoloženje. Autnomous

Z. K.

14.1.2023

Šta se nalazi na vašem radnom stolu? Prema feng šuiju i prema psihologiji važno je da radni sto bude uredan, raspremljen, bez previše stvari, posebno one koje vam nisu potrebne, ili vam nisu lijepe na oko.

Jarke boje

Kako bi testirali vezu između produktivnosti i uspjeha na poslu s predmetima koji stoje na radnom stolu, kompanija “The Joy of Plants” sprovela je eksperiment nad 2.000 ljudi.

Rezultati su pokazali da određene sitnice na radnom stolu mogu povoljno da utječu na koncentraciju, produktivnost i motivaciju pa samim tim povećaju šanse za uspjeh i sticanje novca.

Čak 40 posto zasluga za ovo pripada biljkama, 32 posto jarkim bojama i muzici, a 27 posto šarenim radnim dodacima poput dnevnika i olovaka.

Stabilizacija emocija

Također je utvrđeno da je čak dvije trećine učesnika čvrsto vjerovalo da biljke koje su kupile za kancelariju ili dom pozitivno utječu na njihovo raspoloženje i mentalno zdravlje.

Džejms Vong (James Wong), botaničar i dizajner bašta, kaže da je ova teorija tačna, biljke zaista smanjuju stres i bol, poboljšavaju samopouzdanje i stabiliziraju emocije.

- Fasciniran sam koliko ljudi kaže da su im biljke pomogle u borbi protiv anksioznosti i lošeg raspoloženja. Osim toga, dobijate lijepo uređen dom ili kancelariju, a možete i da napredujete na poslu - rekao je Džejms.

Čiste zrak

Osim što uljepšavaju prostor i čiste zrak, biljke unose duh prirode u dom ili kancelariju. Učinit će da atmosfera u radnom prostoru bude prijatnija, a samim tim ćete i vi biti produktivniji. Neke od biljaka koje su savršene za kancelariju i za radni sto jesu sanseverija, zamija, krasula (drvo novca), potos ili kaktusi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.