KORISNO

Vježbe koje čine čuda za vaše zdravlje

Tai Či sesija nježno djeluje na sve mišiće i smiruje um

Plivanje je korisno za ljude s artritisom. Just swimming

Z. K.

23.1.2023

Redovna fizička aktivnost donosi mnoge blagodati za zdravlje vašeg tijela, pogotovo ako ste odlučili da reducirate vašu kilažu.

Povećanje snage

Jedno istraživanje s Harvarda izdvojilo je pet najzdravijih fizičkih aktivnosti, koje na svojoj internet stranici navodi kao “vježbe koje mogu učiniti čuda za vaše zdravlje”

Tai Či - Poznata kao “meditacija u pokretu”, ova kineska borilačka vještina kombinira nježno kretanje i opuštanje. Kroz tečne, organske pokrete, Tai Či sesija nježno djeluje na sve mišiće i smiruje um.

To je aktivnost kojom mogu da se bave svi, bez obzira na godine i fizičku kondiciju. Efekti i prednosti Tai Čia posebno se tiču kontrole ravnoteže kod starijih osoba.

Plivanje - Prema nekoliko istraživanja, plivanje je najbolji sport ikada. Plutanje u vodi podržava tijelo i smanjuje intenzitet aktivnosti na zglobovima. Plivanje je korisno za ljude s artritisom, objašnjava doktor i Min Li, profesor medicine na Harvardskoj medicinskoj školi.

Pored toga, plivanje trenira i tonira sve mišiće u tijelu.

Trening mišića - Stručnjaci sa Harvarda ne podstiču izgradnju mišićne mase dizanjem tegova do ekstrema, već jednostavno povećanjem snage. Ako ne koristite mišiće, oni vremenom gube snagu. Što više mišića imate, više kalorija sagorijevate, tako da je lakše održavati težinu. Trening mišića također može pomoći u očuvanju funkcije mozga u starosti, objašnjava dr. Li.

Ostanite u formi

Šetnja - Ovo je vjerovatno najlakša fizička aktivnost koju možete uvesti u svoju dnevnu rutinu. Može vam pomoći da ostanete u formi, poboljšate holesterol, ojačate kosti, kontrolirate krvni pritisak, poboljšate raspoloženje i smanjite rizik od nekoliko bolesti.

Jačanje kostiju

Iako manje poznate, Kegelove vježbe su i dalje među pet najboljih aktivnosti koje je ustanovila Medicinska škola Harvard. Njihov glavni fokus je u jačanju mišića dna karlice koji podržavaju bešiku. Jaki mišići karličnog dna mogu pomoći u sprečavanju inkontinencije.

Međutim, ova aktivnost nije samo za žene. Ove vježbe vam pomažu da kontrolirate težinu, poboljšate ravnotežu i obim pokreta, ojačate kosti i čak spriječite gubitak pamćenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.