SAVJETI

Dr. Sabina Sarić za "Avaz": Kako prepoznati razliku između prehlade i gripe objasnila je

Važna je i vakcinacija pogotovo za starije osobe kod kojih gripa može uzbiljno ugroziti zdravlje, navela je dr. Sarić

Dr. Sarić: Prehlada obično traje kraće. Avaz

28.1.2023

Bolesti disajnog sistema kao što su prehlada i gripa najčešći su uzrok posjeta ljekaru i brojnih izostanaka s nastave ili posla. I prehlada i gripa spadaju u virusna oboljenja. Ali, kako da prepoznamo kada smo samo prehlađeni, a kada imamo gripu, objasnila je dr. Sabina Sarić.

Koji su simptomi

- Prehlada obično traje kraće s malim respiratornim simptomima u smislu curenja iz nosa, može se javiti blaga temperatura i kijavica, dok kod gripe se javljaju ozbiljniji simptomi, a to su visoka temperatura, kašalj, jaki bolovi u mišićima i zglobovima, groznica, bolovi iza očiju i glavobolja.

U svakom slučaju prehlada prođe za par dana, a gripa za nekih 7 do 10 dana – kazala je dr. Sarić za portal „Avaza“.

Pomoć ljekara

Doktorica ističe da je ipak važno ako osoba osjeti bilo koji simptom potraži pomoć ljekara jer se jedino pregledom može tačno odrediti je li u pitanju gripa ili prehlada.

- U slučaju pojave gripe ili prehlade važno je da se osoba odmara, pije tople napitke, uzima lijekove za snižavanje tjelesne temperature. Također, važna je i vakcinacija pogotovo za starije osobe kod kojih gripa može uzbiljno ugroziti zdravlje – navela je dr. Sarić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.