SAVJET STRUČNJAKA

"Avaz" donosi savjet stručnjaka: Kako se zaštititi od bakterije koja hara Hrvatskom

Ja sam ga u svojoj poliklinici bezbroj puta već tretirala, rekla nam je dr. Šabanović

Moguće uraditi brzi strep test. Vasezdravlje.com

3.2.2023

Streptokokna angina i šarlah izazvali su ozbiljan problem u susjednoj Hrvatskoj koji poprima alarmantne razmjere. Samo od decembra ljekarsku pomoć zatražilo je oko 6.000 ljudi. U 15 slučajeva se bolest zakomplicirala i uzela četiri života. Među njima je i dvoje mladih, zdravih ljudi.

U razgovoru za portal „Avaza“ doktorica Džana Šabanović, specijalista otorinolaringologije, objašnjava o kakvoj je bakteriji riječ i na koji se način građani BiH mogu zaštititi.

Način liječenja

Doktorica Šabanović kaže da je riječ o beta-hemolitičkom streptokoku.

- Beta-hemolitički streptokok je bakterija koja luči dvije vrste toksina i egzo i endo toksin. Ovi toksini u organizmu se ponašaju kao antigen, kao strano tijelo na koje naše tijelo reaguje stvaranjem antitijela. Što se tiče bakterije ona se mora liječiti antibioticima, zašto u Hrvatskoj izaziva smrtnost i da li je na vrijeme prepoznata i na vrijeme započeta terapija to ne mogu da prosuđujem jer nemam informacije - objasnila je dr. Šabanović. 

Ovaj tip streptokoka prisutan je i u BiH, a njegovo liječenje je, srećom, uspješno.

- Ja sam ga u svojoj poliklinici bezbroj puta već tretirala. Postoji brzi strep test kojim se može dokazati da li je takva upala streptokokna i ona se najčešće liječi pencilinskim preparatima. Beta-hemolitički streptokok relativno dobro djeluje na terapiju, senzibilan je na penicilin, nije razvio rezinstenciju, barem ne ovaj s kojim se ja susrećem - naglašava.

Zdravi kliconoša

Kako bi se spriječile sve moguće nuspojave terapija mora trajati najmanje deset dana.

Ova bakterija se prenosi respiratornim putem te je najbolja prevencija izbjegavanje boravka u prostoriji u kojoj se nalazi zaražena osoba.

- Sve osobe koje imaju bol u grlu morale bi biti zaštičene maskom, ne bi se smjele ljubiti, niti direktno kontaktirati sa drugom osobom, zato mi kažemo da ako kod jednog člana obitelji nađemo pozitivan test obavezno svi ukućani treba da budu pregledani. Drugo, može da se pojavi i nevidljiva infekcija, bez akutnih simptoma, tada govorimo o kliconoštvu, o osobi koja je zdravi kliconoša, ali ima bakterije, zbog toga je jako bitno izbjegavati kolektiv u kojem se nalazi osoba sa ovom bakterijom - zaključuje dr. Šabanović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.