NAŠA TEMA

Jedan od najkompleksnijih sindroma prenaprezanja

Prvi se simptomi pojavljuju u obliku tupe boli u području preponske regije kao rezultat opterećenja tokom sportske aktivnosti

Jaka bol. MedicalNewsToday

3.2.2023

Sindrom bolne prepone možemo definirati kao entezitis tetive aduktora longusa i/ili trbušnih mišića koji u uznapredovalom stepenu dovodi do degenerativne artropatije pubične simfize. Sindrom bolne prepone u sportista, kaže dr. Edin Buljugić, fizioterapeut, sigurno je jedan od najkompleksnijih sindroma prenaprezanja, i to po etiologiji nastanka, dijagnostici i liječenju.

Uznapredovali stadij

- Sindrom bolne prepone najčešće se javlja kod fudbalera. Prema nekim istraživanjima, 2,5 posto sportskih povreda pojavljuje se u području kukova i zdjelice. Osim kod fudbalera, povrede se javljaju i kod hokejaša, ragbista, vaterpolista - rekao je dr. Buljugić.

Prvi se simptomi pojavljuju u obliku tupe boli u području preponske regije kao rezultat opterećenja tokom sportske aktivnosti.

- U početnom stadiju bol se pojavljuje nakon same aktivnosti. Ako se tad ne počne s liječenjem, simptomi progrediraju te se pojavljuje intenzivna bol u preponskoj regiji tokom sportske aktivnosti i nakon nje. U krajnje uznapredovalom stadiju imamo konstantnu bol u preponskoj regiji, najčešće u području tetive aduktora longusa i pubične simfize, koja onemogućava sportisti bilo kakvu sportsku aktivnost - istakao je dr. Buljugić.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza se, dodaje dr. Buljugić, postavlja na osnovu anamneze, kliničkog pregleda te brojnih dijagnostičkih postupaka (endgenogram zdjelice, scintigrafija, ultrazvuk, kompjutorizirana tomografija, magnetska rezonancija i hernijografija).


Dr. Buljugić: Pojava boli. Avaz


Prepona je mjesto gdje se spajaju mišići zdjelice, kukova, trbušnog zida, leđa i natkoljenice te kao takva može biti problematična regija ako dođe do preopterećenja ili ozljede bilo koje od navedenih skupina mišića jer će sve ostale skupine biti pod većim stresom i rizikom da se povrijede, s obzirom na narušenu sinergiju mišićne aktivnosti u toj regiji.

Koja je prevencija

Najvažniji je faktor istezanje mišića i jačanje mišića te obrazovanje najprije trenera, a zatim pojedinca u doziranju opterećenja. Posebno, kaže dr. Buljugić, treba obratiti pažnju na istezanje aduktora, jačanje aduktora i abduktora kuka vježbe za stabilizaciju zdjelice i vježbe za jačanje mišića trupa (posebno lumbalne regije). Zajedno svi ovi faktori čine dobru i osnovnu bazu prevencijskih faktora.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.