GINEKOMASTIJA

Muškarci u Srbiji sve češće smanjuju grudi

Uvećanje muških grudi u nekim slučajevima može biti i posljedica uzimanja steroida

Priprema za operaciju je zapravo prvi pregled. Printscreen

E. Ag.

10.2.2023

Posljednjih godina sve veći broj muškaraca u Srbiji ima ginekomastiju. Riječ je o uvećanju muških grudi, čiji uzrok može biti hormonske prirode, uz gojaznost, upotrebu steroida…

Mr. sci. Dr. Predrag Matejin, specijalista estetske, plastične i rekonstruktivne hirurgije iz novosadske klinike “Clinic Olymp”, govorio je o ovoj pojavi, piše Telegraf.rs

- Posljednjih godina sve veći broj muškaraca dolazi u kliniku zbog ovog problema. Da li je razlog povećanog broja pacijenata činjenica da se sve slobodnije govori na ovu temu ili postoje neki drugi faktori, ne znamo. Ali činjenica je da posljednjih godina sve veći broj muškaraca dolazi sa zahtjevom da im se smanje grudi - kaže dr. Matejin.

Uzrok može biti i gojaznost

Prema njegovim riječima, uzroci ginekomastije mogu biti urođena stanja, naslijeđe, način života, gojaznost, ali i hormonski faktori, kao i neke supstance koje danas koriste mladi ljudi koji vježbaju u teretani.

- Kad govorimo o prirodnoj ginekomastiji koja nije izazvana vanjskim faktorima, već u pubertetu dječaci dobivaju grudi i tu počinju prvi problemi i kompleksi zbog uvećanih grudi. Mi smo ustanova estetske medicine koja se bavi samo otklanjanjem posljedica, a pravi uzrok ginekomastije trebalo bi da pokušaju da pronađu i liječe endokrinolozi. Djecu u pubertetu uvijek šaljemo kod endokrinologa i obično se na kraju puberteta izdiferencira; neke ginekomastije se same smire kada predominiraju muški hormoni, a ako ima situacija gdje ostanu uvećane grudi, razlog može biti ili višak masnog tkiva ili uvećane mliječne žlijezde; tada se mogu raditi operacije koje mi radimo u našoj klinici - navodi dr. Matejin.

Priprema za operaciju

Priprema za operaciju je zapravo prvi pregled, kad pacijent dolazi sa željom da mu grudi budu smanjene. Poslije razgovora obavezna je konsultacija s endokrinologom, a pacijent bi trebalo da uradi hormonski status da bi se vidjelo da li postoje problemi koji su mogli da izazovu ginekomastiju. Potom slijedi standardna priprema koja je, objašnjava dr. Matejin, ista kao kod svih drugih operacija: trebalo bi uraditi krvnu sliku, EKG, kardiološki pregled i za sada i dalje Covid test.

- Operacija se obično radi u opštoj anesteziji, izuzev kad je riječ o masnoj ginekomastiji ili višku masnog tkiva, što može da se uradi i u lokalnoj tumescentnoj anesteziji u kombinaciji s analgosedacijom. Dužina trajanja operativnog zahvata zavisi od toga koji je stepen ginekomastije, da li je to samo liposukcija masnog tkiva iz predjela dojki ili se radi odstranjivanje mliječnih žlijezda - objašnjava ovaj ljekar.

Video pogledajte na ovom linku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.