ISTRAŽIVANJA

Kako isprekidan san utječe na stanje organizma

Eskperiment je trajao tri noći, a učesnici su bili izloženi prislinim buđenjima nekoliko puta u toku noći

Može izazvati stres. Dooley Dental

Z. K.

11.2.2023

Stručnjaci se često bave odgovorom na pitanja kada je najbolje vrijeme za spavanje, kako dnevne obaveze i stres utječu na kvalitet sna, ali i kako isprekidan san utječe na stanje organizma.

Negativan efekat

Rezultati jednog istraživanja pokazali su da isprekidan san ima negativan efekat na nas, naročito nakon buđenja. Također, rezultati su sugerirali da je nekada gore spavati isprekidanim snom nego spavati vremenski kraće.

Na prekid sna može utjecati mnoštvo faktora - u prvom redu zdravstveni, ali i stres, a najčešće se budimo u toku noći u strahu da kasnimo na posao.

Isprekidan san je ključni uzrok neraspoloženja tokom jutarnjih sati, sugeriraju naučnici. U istraživanju koje je dalo ove rezultate učestvovalo je 62 ljudi koji su bili izloženi različitim uuvjetima. Eskperiment je trajao tri noći, a učesnici su bili izloženi prislinim buđenjima nekoliko puta u toku noći ili su kasno odlazili na spavanje.

Loše raspoloženje

Rezultati su pokazali da prekid sna naš organizam doživljava veoma stresno zbog toga što se organizam ne odmara dovoljno i ne prolazi kroz sve faze sna, što automatski dovodi do lošijeg raspoloženja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.