NAŠA TEMA

Najčešći maligni tumor kod žena, u kojoj dobi se javlja

Za postavljanje egzaktne dijagnoze potreban je pregled suspektnog tkiva pod mikroskopom, kazao je dr. Drljević

Važno je da se na vrijeme reagira. Statpearls

23.2.2023

Rak dojke (carcinoma mamae) je najčešći maligni tumor kod žena. Pretežno nastaje u dobi između 45. i 60. godine života, kazao je prof. dr. sc. Kenan Drljević, specijalista ginekologije i porodiljstva.

Dvije metode

- Skirozni rak dojke je najčešća forma raka, koja se manifestira tvrdom formacijom i promjenom boje kože bradavice koja podsjeća na hronični kožni ekcem te se, nažalost, dugo tretira od dermatologa, sve dok neuspjeh liječenja ne probudi sumnju na kožnu formu karcinoma dojke. Liječenje neoplazmi dojke je hirurško odstranjivanje dojke ili radikalna mastektomija - kaže dr. Drljević.

Ordiniraju se, dodaje ljekar, citostatska i radioterapija, kao i hormonalna terapija kod karcinoma koji su hormonski aktivni. Krvareća dojka (mamma sanguinans) jeste dojka iz čije bradavice curi krv. Uzrok je najčešće papilom, ali nerijetko i maligni tumor.


Dr. Drljević: Liječenje pretežno započinje operativnim zahvatom. Avaz

- Glavne dijagnostičke metode za otkrivanje raka dojke su anamneza, fizikalni pregled i mamografija. Međutim, za postavljanje egzaktne dijagnoze potreban je pregled suspektnog tkiva pod mikroskopom. U tu svrhu danas se upotrebljavaju dvije metode - citološka obrada iscjetka, tj. aspirata dojke i punkcijska biopsija, te intraoperativna i hitna biopsija s histološkom obradom smrznutog preparata - govori ginekolog.

Histološka verifikacija

Prvi je način koristan za postavljanje dijagnoze, dok je za izbor terapije bitan drugi način, tj. histološka verifikacija odnosa malignih ćelija prema bazalnoj membrani, odnosno je li riječ o neinvazivnom ili invazivnom raku. Od indirektnih dijagnostičkih metoda koriste se samopregled, anamneza, fizikalni pregled, nativna mamografija, ultrazvuk, te novije metode MRI, PET, markeri…

Diferencijalna dijagnostika

Važno je pravilo, govori dr. Drljević, da se svako sumnjivo područje u dojci mora smatrati mogućim zloćudnim tumorom, dok se ne dokaže drugačije. To pravilo nalaže biopsiju svih takvih lezija. U dobi od 35 godina najčešće su promjene u dojci cistična hiperplazija, fibroadenom i mastitis. U dobi između 40 i 60 godina tumori dojke su najbrojniji. Stopa učestalosti raka dojke raste u starijim dobnim grupama.

Koja je terapija

Liječenje raka dojke provodi se prema protokolu, ovisno o histološkom tipu tumora, uznapredovalosti malignog procesa i općem stanju organizma. Koriste se, ističe dr. Drljević, različite kombinacije hirurških terapija, hemoterapija, hormonskih terapija i imunoterapija. Kod većine bolesnica liječenje započinje operativnim zahvatom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.