ZDRAVLJE

Male promjene dat će velike rezultate: Očistite loše masnoće iz krvi

Smatra se da nivo ukupnog holesterola treba biti niži od 5 mmol/l, nivo HDL holesterola viši od 1 mmol/l za žene, a LDL holesterola niži od 3 mmol/l

Holesterol se može držati pod kontrolom i bez lijekova. Scripps

Z. K.

14.3.2023

Holesterol je vrlo važan za normalan rad organizma, naprimjer kod stvaranja hormona, vitamina A, D i E te žučnih kiselina. Zbog toga sve ćelije u tijelu imaju vlastitu sposobnost stvarati holesterol, a ako ga ne mogu proizvesti dovoljno, u tome pomaže i jetra.

Zdravi holesterol

Tako se u našem organizmu proizvodi tri do pet puta više holesterola nego što ga unesemo hranom. Taj “zdravi” holesterol, koji omogućava normalno funkcioniranje organizma, naziva se dobrim, odnosno HDL holesterolom. 

No ako ga kroz prehranu unosimo previše, višak holesterola može završiti kao plak na krvnim žilama, kad postaje štetan. Taj holesterol ima oznaku LDL i predstavlja jedan od glavnih rizika koronarnih i cerebrovaskularnih bolesti.

Smatra se da nivo ukupnog holesterola treba biti niži od 5 mmol/l, HDL holesterola viši od 1 mmol/l za žene, a LDL holesterola niži od 3 mmol/l, iako se te vrijednosti posmatraju i u odnosu prema drugim bolestima. 

Holesterol se može držati pod kontrolom i bez lijekova ako uvedete neke nove navike. Vježbanje je jedna od njih, jer ne samo da snižava loš holesterol nego povećava dobri. Pokušajte vježbati najmanje 30 minuta i to tri puta sedmično.

Jedite više vlakana jer zob, grah, bamija i ječam su bogati topivim vlaknima, a to pomaže tijelu da izbaci holesterol. Za početak dana možete pojesti zdjelu kuhane zobene kaše. Ako se odlučite za hladne zobene žitarice, prelijte ih sojinim, bademovim, rižinim ili nekim drugim nemliječnim mlijekom.  

Biljno ulje

Holesterol nije isto što i masnoća, nevidljiv je i ima ga i u nemasnome mesu jer je dio ćelijskih membrana. Kada odstranite iz prehrane namirnice životinjskog porijekla, napravili ste velik korak prema snižavanju holesterola u krvi.

Ako pogledate na naljepnici hrane i vidite da je jedan od sastojaka hidrogenizirano biljno ulje, zaobiđite ga jer podiže holesterol. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.