KORISNO

Uz samo pet namirnica ubrzajte gubitak kilograma

Razmislite da u prehranu uključite svježe voće kao što su jagode, borovnice i brusnica

azra

Z. K.

26.3.2023

Teško vam je izgubiti višak kilograma i održati željenu tjelesnu težinu? Mišićna masa se nažalost gubi kada uđemo u tridesete, a to znači da će se na tijelu puno lakše nakupljati masnoće. Uz tjelesnu aktivnost, važno je napraviti i neke promjene u prehrani.

Nutricionistica Liza Jong (Lisa Young) savjetuje koje namirnice jesti što češće ako imate 40 i više godina.

Sjemenke lana 

One su odličan izvor omega 3 masnih kiselina, ali su i pune vlakana. Istraživanja pokazuju da oko 30 g vlakana u danu može pomoći kod gubitka kilograma. Zbog njih dugo nećete osjećati glad i tako sigurno jesti i manje nezdravih namirnica. 

Bobičasto voće 

Ako želite izgubiti višak kilograma, razmislite da u prehranu uključite svježe voće kao što su jagode, borovnice, brusnice, a možete ih dodati jogurtu ili voćnom napitku. Voće sadrži impresivne količine nutrijenata, a kada se dodaju prehrani, mogu pomoći i kod gubitka kilograma. Samo jedna porcija bobičastog voća sadrži oko 8 g vlakana, a tu su i antioksidanti i fitohemikalije koje ne treba zanemariti. 

Avokado 

Osim što sadrže puno vode i vlakana, u avokadu se nalazi malo kalorija. Osobe koje često jedu avokado kažu i kako jedu više voća i povrća svaki dan, te puno manje hrane koje sadrži dodane šećere. Studija provedena prije 10 godina navodi kako će vas pola avokada zasititi i nekoliko sati. 

Orašasti plodovi i sjemenke 

Kada se jedu u umjerenim količinama, orašasti plodovi mogu biti jako zdrava grickalica koja će vam sigurno olakšati dijetu. Te namirnice su pune fitokemikalija i nutrijenata ali i antioksidanata. Možete ih dodati skoro svakom obroku ili ih grickati za međuobrok. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.