LIJEK ZA DIJABETES

Farmaceuti upozoravaju na zloupotrebu: Opasan trend mršavljenja stigao i u BiH

Raste potražnja za „ozempicom“

Sve više onih koji tragaju za brzim rješenjima. Instagram

27.3.2023

Opasan trend korištenja lijeka za dijabetes u svrhu mršavljenja proširio se i u Bosni i Hercegovini. Kako su nam rekli iz sarajevskih apoteka, veliki interes građana vlada za „ozempicom“, nakon što je ovaj lijek odobren za mršavljenje u Sjedinjenim Američkim Državama.

No, ono što zabrinjava je mogućnost nabavke ovog lijeka mimo regularnih tokova i bez ljekarskog recepta.

Instant-rješenje

Farmaceuti naglašavaju da je primjena svakog lijeka bez konsultacije s ljekarom opasna i da može izazvati nuspojave, te građani, posebno mlade osobe, ne bi trebali svaki trend i instant-rješenje olako prihvatati.

U razgovoru za „Avaz“ dr. Zelija Velija, subspecijalista endokrinologije i dijabetologije, naglasila je da je uzimanje bilo kojeg lijeka bez recepta kontraproduktivno.

- Na taj način osoba ne uzima u obzir ni neželjene efekte niti ograničenja koja ima određeni lijek koji se uzima. U ovom slučaju u pitanju je analog, glukagon sličnih receptora, i zaista je lijek učinkovit, ali ima i puno neželjenih efekata i kontraindikacija. Mora se ljekar uključiti u sam proces propisivanja i izdavanja takvog lijeka. Jeste dobar za dijabetes i debljinu kod dijabetesa i kao takvog ga prepisujemo i ne bi trebalo da se na drugačiji način dobiva - kazala nam je dr. Velija.

Izdavanje samo uz ljekarski recept. Twitter

Iz JU „Apoteke Sarajevo“ nam je potvrđeno da je u posljednje vrijeme došlo do porasta potražnje za lijekom „ozempic“ svih jačina (0,25 mg, 0,5 mg i 1 mg).

Zakon jasan

- Međutim, s obzirom na to da je zakonska legislativa izdavanje uz ljekarski recept, lijek se ne može izdati bez recepta, tj. kupiti u slobodnoj prodaji - kazali su nam iz ove ustanove i naglasili da lijek isključivo izdaju uz ljekarski recept.

Dr. Velija: Kontraproduktivan učinak. AVAZ

Također su naglasili da je lijek namijenjen isključivo dijabetičarima.

- S obzirom na to da je u pitanju lijek koji se koristi za liječenje pacijenata s dijabetesom tipa 2, i to samo onih pacijenata koji na primarnu terapiju ne reagiraju dovoljno dobro, a usto imaju poteškoće s povećanom tjelesnom težinom te imaju neke komorbiditete, kao npr. određena kardiovaskularna oboljenja, svi drugi razlozi korištenja mogu predstavljati potencijalnu vrstu zloupotrebe ovog lijeka - kazali su iz JU „Apoteke Sarajevo“ za „Avaz“.

Nemaju na stanju

I u Gradskoj apoteci Mostar potvrdili su kako je potražnja za ovim lijekom porasla te su kazali da ga trenutno nemaju na stanju. Naglasili su da ga ne izdaju bez ljekarskog recepta te da se ne bi trebao koristiti bez konsultacije s ljekarom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.