RIJEČ STRUKE

Starenje se može usporiti

Učenje novih kretnji stimulira i razvoj mozga, ne samo tjelesnu koordinaciju i kondiciju

Odaberite aktivnosti koje možete raditi često. Harvard Health

Prof. dr. sc. med. Jasmin Čaluk

30.3.2023

Starenje ne možemo zaustaviti, ali istraživanja pokazuju da se ovaj biološki proces može usporiti redovnim tjelesnim aktivnostima, pa i aktivnim vježbanjem. Zdrav životni stil je fontana mladosti, a kako idu godine, to vas ne mora spriječiti da vježbate i ostanete aktivni.

Razvoj mozga

Koje se vježbe preporučuju kad dođemo u “zrele godine”?

Odaberite aktivnosti koje možete raditi često, uključite barem jednom sedmično vježbu visokog intenziteta za optimalnu neuroendokrinu stimulaciju i nađite novi aktivni hobi - rekreativni tenis ili borilačke vještine, jer učenje novih kretnji stimulira i razvoj mozga, ne samo tjelesnu koordinaciju i kondiciju.


Čaluk: Godine vas ne moraju spriječiti da vježbate. Avaz

Ovo su vježbe u 60-im: Nemojte dizati tegove, ali možete koristiti tenzijske sprave, jer one omogućuju trening bez opterećenja zglobova, borilačke vještine su poželjna vrsta aktivnosti i, naravno, hodajte.

Obavezno hodanje

Treba vježbati i u 70-im i 80-im godinama. Evo šta trebate raditi.

Obavezno je hodanje, ako ste već vježbali ranije i imate uspostavljen aktivni ritam, možete nastaviti blažim intenzitetom, ali redovno. Multiplanarne kretnje nose velike koristi za psihofizički status.

Lagane forme borilačkih vještina u solo vježbama također se preporučuju.

Vanjski utjecaji

Važno je imati na umu da kožu možete zaštititi od vanjskih utjecaja. Vodite zdrav život s dovoljno sna i što manje stresa te osigurajte zdravu i uravnoteženu prehranu. Ne zaboravite, međutim, da oštećenja u najvećoj mjeri uzrokuje UV zračenje prilikom izlaganja suncu. Stoga vodite računa o tome da kožu zaštitite od sunca, izbjegavajte višesatno sunčanje i odlaske u solarij. Upotrebljavajte proizvode za njegu kože s UV zaštitom, i to na dijelovima tijela koji su izloženi suncu, poput lica i vrata. Tako ćete efikasno spriječiti starenje kože.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.