GENOFOBIJA

Kako prevazići strah od intimnog odnosa

Najčešći okidač je povezanost s traumatičnim događajima, situacijama ili osobama koje pokreću strah

Neke osobe iz različitih razloga imaju osjećaj nelagode, neprijatnosti i otpora prema seksu. Printscreen

E. Ag.

8.5.2023

Za ljude koji imaju gotovo panični strah od čina koji je ne samo kruna intimnosti već i potreba za produženjem vrste može se reći da pate od ove specifične fobije – genofobije.

Genofobija je, najprostije rečeno, strah od intimnog odnosa koji podrazumijeva seksualni čin. Postoje ljudi koji imaju strah od intimnosti kao takve, od vezivanja ili zaljubljivanja, strah od dodira… Genofobija je više od toga.

O kakvom je strahu riječ

Neke osobe iz različitih razloga imaju osjećaj nelagode, neprijatnosti i otpora prema seksu. Međutim, kada nelagoda prijeđe u iracionalni strah koji ne može da se kontroliše, možemo govoriti o fobiji. Dakle, genofobija je korak dalje od averzije prema seksualnom odnosu. Strah koji opsuje ovu fobiju je intenzivan kada se dođe u poziciju da se ostvari bilo koja vrsta intimnosti, koja bi trebalo da se završi seksualnim činom. Može da ima više faza i oblika, pa i osjećaj izraženog ili paničnog straha čak i na samu pomisao da bi do seksualnog kontakta i čina moglo da dođe.

S kojim još strahovima je genofobija često kombinovana

Sama riječ „fobija“ u imenu bilo koje fobije predstavlja izraženi, intenzivni strah ili anksioznost. To praktično znači da je u pitanju uvijek nešto više od samog osjećaja straha. Kada strah prijeđe granicu, prelazi u fobiju, a to onda značajno mijenja psihofizički status osobe koja ima problem. Uglavnom se mijenjaju čak i životne navike i promijenjen je, zapravo trpi, i kvalitet života.

Nije rijedak slučaj da uz genofobiju idu kombinovano još neke fobije. To su, naprimjer, nosofobija (strah od bolesti), haphefobija (pretjerani strah od dodira), gimnofobija (strah od vlastitog ili tuđeg golog tela), tokofobija (strah od trudnoće i potomstva)…

Koji su simptomi

Najčešći znaci da neko pati od genofobije su trenutni osjećaj straha, anksioznosti i panike kada se misli o seksualnom činu, izbjegavanje situacija koje će osobu dovesti u blizinu izvora ili mogućnost da se čin desi.

Fizički simptomi su:

- mučnina

- vrtoglavica

- problemi s disanjem

- pojačano znojenje

- panika.

Može da ima više faza i oblika, pa i osjećaj izraženog ili paničnog straha. Printscreen

Zašto se javlja

Najčešći okidač za genofobiju je povezanost s traumatičnim događajima, situacijama ili osobama koje pokreću strah, kakvi su:

- bolni seksualni odnosi

- erektilna disfunkcija ili frigidnost

- seksualno zlostavljanje

- spolne bolesti (liječene i neliječene)

- strah od neuspjeha u seksu

- stid od nesavršenosti tijela (dismorfija).

Kako se liječi

Da bi se prevazišla genofobija, treba pronaći uzrok. Kada su u pitanju razlozi fizičke prirode poput bolnih i neprijatnih odnosa, rješenje obično ima ginekolog. Predložit će metode za pojačavanje vlažnosti intimne regije, kada se isključe neke bolesti i poremećaji koji također mogu da budu uzrok bolnih odnosa.

Ako je ipak problem psihičke prirode, obično je psihoterapija veoma djelotvorna. Dobro je i s partnerom otvoreno razgovarati o problemu. Genofobija je izlječiva, a kvalitet partnerskog i svakodnevnog života ne mora da trpi, rješenje postoji i nemojte se ustručavati da potražite pomoć. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.