NAUČNICI UPOZORAVAJU

Dva simptoma multiple skleroze javljaju se u 80 posto slučajeva bolesti

Bolest centralnog nervnog sistema koja remeti protok informacija između mozga i tijela

Remeti protok informacija između mozga i tijela. Printscreen

E. Ag.

30.5.2023

Iako je poznata kao nepredvidiva bolest, postoje simptomi multiple skleroze kojih moramo biti svjesni. Multipla skleroza je bolest centralnog nervnog sistema koja remeti protok informacija između mozga i tijela.

Pretjerani umor

Prema britanskom Nacionalnom društvu oboljelih od multiple skleroze, do 80 posto ljudi pogođenih ovom bolešću doživjet će ozbiljan umor koji ometa njihovu sposobnost funkcioniranja kod kuće ili na poslu.

- Simptomi multiple skleroze su promjenjivi i nepredvidivi. Ne postoje dvije osobe koje imaju potpuno iste simptome, a oni se mogu mijenjati ili varirati tokom vremena. Jedna osoba može doživjeti samo jedan ili dva simptoma, dok će druga osoba iskusiti više njih - navode.

Poteškoće s hodanjem

Osim umora, kod oboljelih se često javljaju i poteškoće s hodanjem, koje mogu biti povezane s nekoliko faktora, uključujući slabost, gubitak ravnoteže, senzorni deficit i umor. Na ovu bolest upućuju i grčevi u mišićima, ukočenost, problemi s vidom i problemi s mjehurom, a svi koji sumnjaju da imaju multiplu sklerozu, trebali bi se hitno javiti svom ljekaru porodične medicine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.