PROMIJENITE IH

Pet navika nakon spolnog odnosa koje žene trebaju izbjegavati

Neke stvari moramo obaviti nakon seksa kako bismo čuvali svoje zdravlje

Promijenite loše navike. Printscreen

M. Z.

6.2.2023

Nakon strastvenih aktivnosti pod plahtama, većina žena ima potrebu za nježnosti, toplim zagrljajem i razgovorom. To je savršen recept za kvalitetan i čvrst san koji nam treba kako bismo dobro funkcionirali.

Ipak, prije nego što krenemo uživati u maženju nakon seksa, trebale bismo obratiti pažnju na stvari koje bi mogle negativno utjecati na žensko zdravlje.

Nakon seksa naše tijelo prolazi kroz određene promjene. Intimni dijelovi tijela puno su osjetljiviji pa bismo trebali biti pažljivi kako bismo izbjegli infekcije, iritacije i bol koju seks ponekad može uzrokovati.

U nastavku pročitajte kojih to pet stvari nikako ne bismo trebali raditi nakon seksa kako bismo sačuvali svoje intimno zdravlje.

Zaspati prije mokrenja

Tokom seksa tijelo je izloženo brojnim bakterijama koje se vrlo lako mogu nastaniti u intimnim dijelovima. Većina žena nakon seksa ima potrebu za mokrenjem, a tu potrebu nikako ne bismo trebali ignorirati.

Tokom seksualnog odnosa bakterije se kroz mokraćnu cijev šire prema mjehuru, što kod žena može dovesti do akutne upale urinarnog trakta. Uriniranjem nakon seksa zapravo ''čistimo'', odnosno ispiremo urinarni kanal od bakterija, ističe Neven Kapun, spec. urologije.

Također, vrlo je važan smjer brisanja intimnih dijelova – nakon seksa, ali i općenito nakon što obavimo nuždu. Uvijek bismo se trebali obrisati od naprijed prema iza, kako bismo spriječili ulazak bakterija u intimne dijelove.

Koristiti sapune nakon seksa

Ono što ne biste stavili u usta, nemojte ni na vaginu nakon seksa, savjetuje ginekolog Robert Vul (Wool).

Vagina je organ koji se sam čisti, a razni mirisni pripravci mogli bi dovesti do infekcija, iritacija i suhoće vagine. Kad se tuširate nakon seksa, intimne dijelove bi trebalo oprati isključivo vodom.

Spavati u zavodljivom rublju

Sintetički materijali od kojih je izrađeno zavodljivo donje rublje mogu vrlo lako uzrokovati gljivičnu infekciju. Takvi materijali su riskantni za zdravlje naših intimnih dijelova, a posebno nakon seksa, kad su ti dijelovi jako osjetljivi.

Zavodljivo donje rublje trebali bismo nositi isključivo za vrijeme seksualnih aktivnost, ali nikako u njemu ne bismo trebale spavati ili provoditi puno vremena.

Poslije seksa bismo trebali spavati u pamučnom donjem rublju, ili najbolje – potpuno goli kako bi se intimni dijelovi prozračili i disali, savjetuje dr. Vul.

Koristiti vlažne maramice

Ako ste osjetljivi na alkohol ili glicerin, vlažne maramice (čak i one za intimnu njegu) mogle bi također uzrokovati iritaciju intimnih dijelova. Vlažne maramice su jako praktične i zato ih mnoge žene koriste nakon seksa.

Vlažnu maramicu možete napraviti i same. Pomiješajte jedan litar tople vode s čajnom kašikom sirćeta i otopinu nanesite na sterilnu gazu. Sirće blago čisti i pomaže u održavanju prirodne kiselosti kože, objasnila je doktorica lesli Pejdž (Leslie Page).

Uživati u pjenušavoj kupki

Opuštanje u mirisnim mjehurićima zvuči zaista privlačno. Međutim, to bi mogla biti opasna aktivnost za zdravlje intimnih dijelova tijela. Posebno ako kupku dijelimo s partnerom. Vulva nakon seksa natiče i samim time je osjetljiva na bakterije.

Također, duža izloženost vodi ka smanjuje antimikrobne barijere na tom području pa je šansa za infekcijom još veća. Bakterije koje se nalaze na partneru vrlo lako mogu zalutati u intimne dijelove pa ovu privlačnu aktivnost ipak treba izbjegavati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.