DAME, PAŽNJA

Loš grudnjak može uzrokovati glavobolje: Utječe čak i na disanje

Bez obzira koliko vam se dopada, ako nije po vašoj meri - nikako ga ne kupujte

Čak četiri od pet ženaredovno nose neodgovarajući grudnjak. Printscreen/Exclusive-lingerie

E. Ag.

15.6.2023

Najčešća greška žena pri izboru grudnjaka je potcjenjivanje obima leđa, a precjenjivanje veličine grudi. Zbog ovoga čak četiri od pet dama redovno nose neodgovarajući grudnjak.

Kao posljedica pogrešno izabrane veličine, žene smanjuju trake na leđima da bi čvršće držale grudi u korpicama, a to povlači ramena unazad i vrat prema naprijed. Tada se javljaju problemi s držanjem, bol u kičmi, ali i osip i probavne smetnje, piše „Daily Mail“.

Pritisak na dijafragmu

Zaobljena ramena, glavobolje, grbe na leđima, gorušica i problemi s disanjem posljedica su neodgovarajuće veličine grudnjaka koji pritiska grudni koš, stavlja ramena u neprirodni položaj i urezuje se u kožu.

- U više navrata smo povezali pritužbe žena na bolove u vratu i leđima s lošim brushalterima koji im ne pristaju - tvrdi fizijatar Ričard Mur (Richard Moore).

On dodaje da neodgovarajući grudnjaci pritišću dijafragmu, a ako se nose cjeli dan, remeti se i mehanizam disanja, pa su u direktnoj vezi sa smanjenim krvotokom, pa čak i sindromom iritabilnog crijeva.

Evo o čemu treba da vodite računa kako biste izabrale odgovarajući grudnjak.

Bretele

Ne smiju da se urezuju u kožu, već treba da pristaju čvrsto i udobno. Zadnji kraj bretela i traka gdje se grudnjak zakopčava ne smiju da se podižu na leđima. Za provjeru da li je bretela na leđima preuska upotrijebite test sa dva prsta koja bi trebalo da mogu da stanu ispod grudnjaka na leđima.

Žice

Žice ne smiju da se urezuju ili da strše van korpe, već treba prirodno da "leže" ispod grudne kosti do rebara. Ako pritišću rebra, potreban je veći broj. Ako grudi ispadaju s donje strane korpe na prsima, tada vam vjerovatno treba grudnjak manjeg obima s većim korpicama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.