USPJEŠNA OPERACIJA

Transplantacija koja može promijeniti svijet: Britanka donirala sestri maternicu kako bi se ostvarila kao majka

Ona je "poklonila" svoju maternicu mlađoj sestri (34), koja je rođena bez ovog reproduktivnog organa

Operacija je trajala oko 17 sati. Womb Transplant UK

E. Ag.

24.8.2023

Vrlo brzo je ova lijepa vijest obišla svjetske medije. Naime, u Velikoj Britaniji nedavno je uspješno obavljena transplantacija maternice, što predstavlja značajan korak u rješavanju problema neplodnosti kod određenih žena.

Maternicu je donirala žena (40) koja već ima svoje dvoje djece. Ona je "poklonila" svoju maternicu mlađoj sestri (34), koja je rođena bez ovog reproduktivnog organa.

Operacija je trajala oko 17 sati i uključivala je složen proces uklanjanja maternice iz tijela donora i njeno presađivanje u tijelo sestre. Zahtijevala je saradnju dva tima, s ukupno osam hirurga, koji su radili u susjednim operacionim salama.

Iako je trajanje operacije premašilo prvobitno planirano vrijeme, rezultati su bili izuzetno pozitivni. Implantirana maternica pokazala se kao potpuno funkcionalna.

Jedan od hirurga koji je vodio transplantaciju rekao je za "Dejli mejl" da ima preko 80 posto šanse za uspješnu trudnoću.

- Pri porođaju carskim rezom u 37. sedmici smanjio bi se pritisak na doniranu maternicu, a majka bi tada imala izbor da zadrži maternicu za još jednu trudnoću ili da je ukloni - objasnili su ljekari, prenosi 24sedam.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.