POMJERANJE GRANICA

Savjeti za žene u četrdesetima: Sačuvajte mladolikost i energiju

Hormonalne promjene su neizbježne s godinama, ali se mogu kontrolirati pravilnom prehranom

Zrače posebnom vrstom energije. Instagram

Dž. R.

15.5.2024

Granice kojima se bilježila mladost ili starost su se pomjerile u današnjem vremenu pa se žene u četrdesetima smatraju mladima, dok su se ranije svrstavale u srednjovječnu grupi.

Energija i izgled

S obzirom na to da dosta žena danas u toj dobi rodi prvo dijete, četrdesete su postale sinonim za vitalnost i mladolikost. Međutim, ključno je kako žena doživljava samu sebe, jer postoje različiti načini na koje se može održati mladalački izgled i energija.

Hormonalne promjene su neizbježne s godinama, ali se mogu kontrolirati pravilnom prehranom. Estrogen, ključni ženski hormon odgovoran za elastičnost kože, smanjuje se s godinama, što može utjecati na izgled kože.

Važnost ishrane

Prehrana bogata sojinim sirom, tofuom, lanenim sjemenkama i brokulom može pomoći u održavanju razine estrogena u tijelu. Osim toga, važno je izbjegavati alkohol, nikotin i prekomjerno izlaganje suncu te održavati dobar imunitet i redovito vježbati.

Frizura igra ključnu ulogu u doživljaju ženske dob. Dok se nekada smatralo da žene u četrdesetima trebaju imati kraću kosu, stručnjaci naglašavaju da njegovana i lijepo oblikovana duga kosa može znatno pomladiti izgled.

Težina također ima značajan utjecaj na percepciju dobi. Višak kilograma može učiniti da žena izgleda starije, pa je važno obratiti pažnju na zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost.

Trend i stil

Što se tiče mode, četrdesete su odlično vrijeme za istraživanje i eksperimentiranje s modnim stilovima. Umjesto da se odijevaju udobno, zrele žene mogu istraživati modne trendove i odabrati stil koji im najbolje odgovara.

U konačnici, četrdesete su danas sinonim za mladost, vitalnost i ljepotu, a ključ je u pravilnoj prehrani, fizičkoj aktivnosti te samopouzdanju i istraživanju vlastitog stila, piše Story.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.