LEGENDA O LEGENDI

Vahid Halilhodžić za "Avaz": Zar već dvije godine prođe, Ivica Osim će ostati vječno pozitivna ličnost

To je čovjek koji je ostavio dubok trag u BiH, bilo bi dobro da ih ima više

Halilhodžić: Osim je bio fudbalski fanatik. Platforma X / Facebook

1.5.2024

Nekoliko dana pred svoj 81. rođendan, prije dvije godine napustio nas je legendarni Ivica Osim. Takvi kao on, više se ne rađaju. Trenerski mag, učitelj, igrač, ma igračina, hvalospjevi nikad ne mogu stati kad se spomene to ime. A kako bi i stali, kad je u pitanju takva veličina, fudbalska, a još važnije, ljudska.

Takvog mišljenja je još jedna legenda bh. fudbala Vahid Halilhodžić. Naš proslavljeni stručnjak se javio za "Avaz“, te na prvu začudio kad smo mu rekli da je prošlo dvije godine.

Puno je pomogao bh. fudbalu

- Zar već dvije godine prođe? Kako to vrijeme ide brzo – započeo je Vahid Halilhodžić za portal "Avaza", pa nastavio:

- To je čovjek koji je ostavio dubok trag u BiH. I kao čovjek, i kao sportski radnik, igrač, trener. Jedna od rijetkih ličnosti s tih prostora o kojem ima konsensuz mišljenja. Nema ih puno takvih. Meni je drago što dolazi iz svijeta sporta. Puno je pomogao bosanskohercegovačkom fudbalu.

Hoće li doći neki novi Ivica Osim, niko ne zna. Vaha, kako ga od milja zovu njegovi fanovi, kaže da bi svakako to bilo pozitivno, ali da nije siguran da će se pojaviti baš neko tako sposoban i čvrst.

- Svako ima svoje specifičnosti i identitet. Dobro bi bilo da ima više takvih ljudi. Oni mogu da daju pozitivnu energiju, mogu biti primjer drugima, a ne šovinističke i fašističke ideje koje se propagiraju. On je ostao vjeran toj državi. Mnogi su okrenuli leđa Bosni i Hercegovini, iako su rođeni tu – istakao je Halilhodžić.

Na pitanje "Koji će mu trenuci s Ivicom Osimom ostati u sjećanju“, Halilhodžić nam je dao nekoliko zanimljivih odgovora. Kako kažu, za svakog ponešto.

Susret u Tokiju

- Bilo je mnogo trenutaka. Sjećam dok sam bio igrač Veleža, a Ivica trener Željezničara, kad je Velež u veličanstvenoj atmosferi prvi put osvojio Kup Maršala Tita u Beogradu. Kad je došao, kaže on meni: "Nismo ništa mogli protiv tebe".

Također, bio sam jedne prilike u Tokiju, kao selektor Obale Slonovače, Osim je došao poslije mnogih zdravstvenih problema. Došao je da me pozdravi na stadionu. Bio sam ponosan zbog toga. S druge strane, vidio sam da su zdravstveni problemi ostavili traga na njemu, na fizičkom izgledu, hodu.

Bilo mi je i žao što sam vidio jednog takvog čovjeka prepolovljenog usljed svega što mu se desilo. Čak smo i par puta bili u društvu, razmjenjivali smo ideje. On je fudbalski fanatik bio. Pričao je o fudbalu s one realne strane, pošto ga zna bolje nego mnogi, bez nekih bombastičnih ideja i neke filozofije.

Najteži je fudbal onaj najjednostavniji, on je takav fudbal i volio. Teško se i sjetiti svih trenutaka. Nikad neću zaboraviti ni kad je došao mom bratu na sahranu. To su male stvari koje su u meni kreirale sliku o njemu kao veoma pozitivnoj ličnosti. Veliko i pozitivno mišljenje imam i imat ću o Ivici Osimu – rekao je Vahid Halilhodžić za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.