SRBIJA

Ovo niko nije očekivao: Partizan mijenja ime

Na skupštini je prisustvovao 21 član JSD Partizana a predsjedavajući je bio Ostoja Mijailović

Skupština JSD Partizan. JSD Partizan

Di. R.

16.5.2024

Partizan je na redovnoj skupštini odlučio da promjeni ime. Jugoslovensko sportsko društvo Partizan više neće postojati, a odlučeno je da se iz imena isključi prefiks "Jugoslovensko".

Na skupštini je prisustvovao 21 član JSD Partizana a predsjedavajući je bio Ostoja Mijailović. 

Pod tačkom razno je prihvaćen prijedlog da se promijeni ime, a povodom ovoga će biti organizovana javna rasprava gdje će navijači moći reći svoje mišljenje o tome.

- Pod tačkom razno prihvaćen je prijedlog UO društva da se formira radno tijelo koje će u narednom periodu organizovati javnu raspravu vezanu za promjenu imena Jugoslovenskog sportskog društva „Partizanˮ. Naime, kako je rečeno, u klubovima i crno-bijeloj javnosti se već duži niz godina razgovara na ovu temu i tom prilikom iznose različita mišljenja. Stiče se utisak da se u javnosti u pojedinim prilikama ime JSD Partizan zloupotrebljava i omalovažava, čime se nanosi šteta društvu i njegovim članovima.

- Stoga javna rasprava ima za cilj da se cjelokupna crno-bijela javnost ‒ i niko drugi ‒ odredi prema ovom pitanju, te da odluku o tome donesu svi navijači Partizana na osnovu demokratskog procesa, u kome će svako imati pravo da argumentovano zastupa svoj stav. Javnosti je posebno važno naglasiti da je razgovor u okviru klubova o ovom pitanju prisutan već duži period, ali, s obzirom da je riječ o odluci od velike važnosti, postoji opća saglasnost da je u proces odlučivanja potrebno uključiti sve partizanovce prije donošenja bilo kakvog dalekosežnijeg rješenja - piše na stranici JSD Partizan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.