DOMOVINSKI POKRET

U Vladi Hrvatske i jedan Mostarac: Ovo je njegova biografija

Do sada nema političkog iskustva izuzev stranačkih pozicija

Ante Šušnjar. Patrik Macek / PIXSEL

S. S.

18.5.2024

Novi ministar privrede u Vladi Hrvatske bit će Ante Šušnjar, inače rođeni Mostarac, koji je došao na ovu poziciju ispred Domovinskog pokreta. 

On u vladu ulazi kao advokat-partner u advokatskom društvu Potočnjak & Šušnjar d.o.o., a do sada nema političkog iskustva izuzev stranačkih pozicija.

Od osnivanja stranke

Član je Domovinskog pokreta od njegova nastanka 2020. godine. U istoj stranci trenutno obnaša funkcije člana Predsjedništva, Domovinskog odbora i Suda časti.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu 2006. godine. Pravosudni ispit položio je 2009. godine, a godinu dana poslije upisan je u imenik advokata Hrvatske advokatske komore. Pored advokatskih poslova, od 2020. godine obavlja i poslove stečajnog upravitelja.

2010. počeo samostalno raditi

Svoju profesionalnu karijeru novi je ministar započeo kao advoaktski pripravnik u advokatskom društvu Bogdanović, Doliči & partneri d.o.o., u kojem se pretežno bavio zastupanjem inostranih klijenata u području korporativnog prava, bankarskog i finansijskog prava, vlasničkopravnih odnosa i rješavanja sporova.

Od 2010. do 2012. radi kao samostalan advokat, a od 2012. je advokat-partner u advokatskom društvu Potočnjak & Šušnjar d.o.o., koje zastupa domaće klijente pretežno u području trgovačkog prava i prava društava, radnog prava, transakcija s nekretninama te rješavanja sporova i arbitraža.

Kako se navodi u biografiji, polaznik je predavanja, radionica i seminara radi trajnog stručnog usavršavanja advokata pri Hrvatskoj advokatskoj komori i stečajnih upravitelja pri Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Ante Šušnjar rođen je 1983. godine u Mostaru. Oženjen je, ima dva sina i kćerku. Govori engleski jezik i služi se njemačkim jezikom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.