BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Udruženje logoraša Goražde: Jedino mi u državi nemamo zakon koji nam garantira minimum prava

Al.B.

15.5.2018

U cilju podsjećanja na torture kroz koje je prošlo oko 200.000 stanovnika BiH, koji su tokom rata bili zatočeni u 657 logora širom zemlje, Udruženje logoraša Goražde organiziralo je okrugli sto ''Život u sjeni – suočavanje s prošlošću''. 

- Želimo javnosti poslati poruku da ne trebaju šutjeti, već govoriti o svemu što se dešavalo. Do sada je registrirano 657 logora, kroz koje je prošlo oko 200.000, a ubijeno oko 30.000 osoba. Oko 25.000 žena je silovano ili seksualno zlostavljano – kazao nam je predsjednik Udruženja Muhamed Hećo. 



On dodaje da žrtve torture moraju prestati živjeti u sjeni, jer logoraši su jedina populacija u državi bez zakona koji bi im garantirao minimum prava. 

- Očekujemo ponovno razmatranje zakona o žrtvama torture u Parlamentarnoj skupštini BiH. Oni uvijek postavljaju pitanje koliko nas ima, koliko je potrebno sredstava, ali mi ne tražimo novac. Ima ljudi koji su bili po četiri godine u logoru i to im treba priznati u penzijski staž, da imaju zdravstvenu zaštitu i pravnu pomoć – ističe Hećo. 

Borbu logoraša za njihova prava otežavaju i podjele u Savezu logoraša BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.