BANJA LUKA

Umjesto parkinga, grad na Vrbasu dobiva još parkova

G. DAKIĆ

2.4.2018

Skupština Banje Luke usvojila je Nacrt regulacionog plana dijela centralnog gradskog područja. Riječ je o jednom od najznačajnijih planskih dokumenata kada je u pitanju budući izgled centra grada na Vrbasu.

Podzemne garaže

Strateški dio ovog plana predstavlja pravljenje nove okosnice, koja se proteže od stare autobuske stanice, preko parkinga ispred Muzeja savremene umjetnosti (MSU) RS, Hrama Hrista Spasitelja, spomenika banu Milosavljeviću.

- Važan segment ovog plana jeste i sklanjanje s površine velikog broja parking mjesta koja zauzimaju mnogo prostora i onemogućavaju dobro regulisanje saobraćaja. Predviđeno je više podzemnih i nadzemnih garaža, što bi kompletne površine oslobodilo ili za promjenu režima saobraćaja ili za pješačke i biciklističke staze – kazao je gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić.

Dodaje da će sadašnji javni parking na lokaciji stare autobuske stanice zamijeniti veliki park, u čijem bi centru trebao biti sagrađen spomen vojvodi Stepi Stepanoviću.

- U nastavku nestaje i sadašnji parking kod Muzeja savremene umjetnosti, umjesto kojeg će biti novi trg – kazao je Radojičić.

On je dodao da se prilikom izrade ovog plana pokušala nastaviti nit koju je tridesetih godina prošlog stoljeća uspostavio ban Milosavljević, kada je zapravo i začeto sadašnje urbano jezgro Banje Luke.

 Regulira spratnost

Gradski arhitekta Ivan Rašković kazao je da plan obuhvata uži centar grada, reguliše spratnost i kvadrature i namjene površina. Naglasio je da centar grada uvijek pobuđuje najviše pažnje, jer je veoma bitan za identitet jednog mjesta.

- Svaki grad mora da raste, jer grad koji ne raste ostaje na nivou našeg djetinjstva. Ako je grad živ, on mora da se razvija - kaže Rašković.

 Nema blokove

- Plan sasvim odgovara stvarnosti i do jedne mjere unapređuje grad. Banja Luka nema blokove kao drugi gradovi, to je prijatna struktura zacrtana još u 19. vijeku i to je ono na čemu bi trebalo da nastavimo da radimo - istakao je Rašković.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.