PROJEKTI

Tri nebodera u centru i „Bašta sljezove boje“ ispred Dječijeg pozorišta

Na ploči atomskog skloništa bit će izgrađena zelena oaza s dječijim igralištem

Banja Luka: Utvrđen izgled centra grada za nekoliko narednih decenija

G. DAKIĆ

31.12.2018

Odbornici Grada Banje Luke usvojili su na posljednjoj sjednici regulacioni plan dijela centralnog područja grada na Vrbasu kojim je utvrđeno kako će izgledati gradsko jezgro za nekoliko narednih decenija.

Zeleni krov

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević kaže da je rad na ovom planu trajao godinu i po. On dodaje da je plan urađen kvalitetno i da nudi dobra rješenja.

- Ovim planom predviđena je gradnja nebodera na tri lokacije sa maksimalno 12 spratova. Ispred Dječijeg pozorišta RS treba da nikne manji trg, a nešto nalik nekadašnjoj „Bašti sljezove boje“ planiramo u ulici Kralja Alfonsa - rekao je Stanarević.

On izdvaja i prostor prekoputa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, gdje je nekada planirana izgradnja tržnog centra koji su zamijenile podzemne garaže.

- Tu je predviđen trg s centralnim spomen-obilježjem koji će se dalje pružati prema spomeniku banu Milosavljeviću i Hramu Hrista Spasitelja. Veoma značajnim smatramo i plan za uređenje prostora u ulici Sime Šolaje, gdje će se na ploči atomskog skloništa izgraditi „zeleni krov“, odnosno zelena oaza s dječijim igralištem - ističe Stanarević.

Regulacioni plan dijela centra grada predviđa i različita saobraćajna rješenja kako bi u centru grada bilo što manje saobraćajne gužve.

Bolji protok

- Planom je predviđena gradnja četiri kružna toka i to kod Narodnog pozorišta RS, zatim kod stare zgrade Vlade RS i na Bulevaru, a razmišljamo i o jednom kružnom toku u produžetku Bulevara cara Dušana koji bi obezbijedio bolji protok saobraćaja prema Laušu - zaključio je Stanarević.

Rašković: Više zelenih površina

Gradski arhitekta Ivan Rašković izjavio je ranije da novi regulacioni plan centralnog gradskog područja predviđa više zelenih površina.

- Zelene površine su proširene. Na potezu od spomenika banu Milosavljeviću prema podzemnim garažama planirana je jedna velika aleja koja treba da bude ozelenjena i to je dodatak zelenim površinama - naglasio je Rašković.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.