KANTON SARAJEVO

Skupština KS: Osigurati trakice i pumpice za djecu oboljelu od dijabetesa

A. T.

25.6.2018

Prije zastupničkih pitanja i inicijativa, poslanicima se, u ime Udruženja dijabetičara djece i omladine KS, obratio dr. Midhat Mujić, istaknuvši kako su djeci i mladima oboljelim od dijabetesa uskraćena mnoga prava.

Naglasio je kako djeca nemaju prava na trakice i glukagen preko recepta te da svakog mjeseca oboljela djeca budu 350 puta ubodena.

- Tražimo da se djeci osiguraju inzulinske pumpe, trakice za mjerenje šećera kako bi bila pošteđena boli koji svakodnevno proživljavaju. Mi želimo da se toj djeci osigura život bez boli. Zamislite kako se osjećaju roditelji koji svakog dana moraju gledati suze svoje djece – rekao je Mujić.

Ministrica zdravstva Zilha Ademaj naglasila je da je za nabavku trakica i inzulinskih pumpica nadležan Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Također je istaknula da je resorno ministarstvo KS uradilo sve što je u njihovoj nadležnosti te da oni finansiraju nabavku trakica za odrasle.

S obzirom na to da je obraćanje dr. Mujića pobudilo veliku pažnju, zastupnik Mirsad Pinđo zatražio je pauzu kako bi se organizirao kolegij na kojem bi predstavnici Ministarstva zdravstva, Zavoda zdravstvenog osiguranja i Udruženja dijabetičara pokušali iznaći adekvatno rješenje.

Na ovaj problem ukazivao je i šef Kluba zastupnika SBB-a Dževad Rađo, koji je čak i pokrenuo inicijativu po ovom pitanju, traživši da se riješi ovaj problem i da se djeci osigura život bez boli.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.