SARAJEVO

U Zavodu zdravstvenog osiguranja KS uočene brojne nepravilnosti, pacijenti ispaštali

Uvidjeli smo da je bilo dostra netransparentnosti u radu, to se više neće dešavati, kaže Dunović

M. Kadrić

Piše: A. Nu.

31.5.2019

Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) na čelu sa v.d. predsjednikom Milanom Dunovićem i v.d. direktoricom Zilhom Ademaj održao je danas konferenciju za novinare na kojoj su govorili o nabavkci medicinskih sredstava, te problemima s kojim su se susreli kada su preuzeli ove pozicije. 

Kako su ukazali, njihovi prethodnici imali su dosta netransparentnosti u radu. Obećenja su dali da pacijenti u Kantonu Sarajevo više neće biti dovedeni u nepovoljan položaj.

- Uvidjeli smo da je bilo dostra netransparentnosti u radu. To se više neće dešavati. Smatramo da građani imaju pravo da znaju kako se raspolaže s njihovim novcem. Kada govorimo o nabavci medicinskih sredstava ZZO je došao u jednu nezgodnu situaciju izazvanu određenim procedurama koje se nisu provele na pravi način. Nabavka medicinskih sredstava je pokrenuta putem javnog poziva. Postojala je uredba Vlade KS na koju su se naslonili prilikom objavljivanja tog javnog poziva. Ured za žalbe je rekao da treba poništiti javni poziv i nastaviti dalje s procedurom – pojasnio je Dunović.

Istaknuto je da će pacijenti nastaviti dobivati medicinska sredstva za koja imaju pravo, dok će, kako je kazao, probleme Upravni odbor ZZO rješavati zajedno s novom Vladom. 

- Tražit ćemo od nove Vlade KS preciznu instrukciju šta dalje raditi po pitanju nabavke medicinskih sredstava, a tim da ćemo dostaviti prijedloge za rješenje. Tako, postoji mogućnost nabavke i mimo Zakona o javnim nabavkama isključivo ako se radi o sredstvima koja su subvencionirana preko 50 posto. Na žalost prethodna uprava nije informirala Ured za žalbe o toj mogućnosti. Zato smo došli u ovu situaciju. No, pacijenti neće ostati bez medicinskih sredstava, sredstva će se nabavljati, ali će ovaj put biti sve puno transparentnije – istaknuo je on.

Direktorica Ademaj ukazala je da su urgentno pristupili rješavanju problema. 

- Pacijenti ne smiju biti ugroženi. Mi smo već imali jedna problem, to je slučaj „Pelene“. Pored ovog bilo je još nekih sporadičnih slučajeva kad su u pitanju urinarne kese, itd. Mi se bojimo da se to ne proširi na neka druga pomagala. Zato smo urgentno pristupili rješavanju ovog pitanja - kazala je Ademaj. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.