ODLUKE

Vlada KS ukinula epizodu "upozorenje", na snazi ostaje "pripravnost"

Bilježi se kontinuiran pad koncentracije PM10 čestičnih tvari u zraku

Čist zrak u Kantonu Sarajevo. Arhiv

Avaz.ba

21.1.2020

S obzirom na to da je danas zrak u Kantonu Sarajevo čist, Vlada KS donijela je na vanrednoj sjednici odluku o ukidanju epizode "upozorenje" zbog povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u svim zonama Kantona Sarajevo u kojima se primjenjuje Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka. 

Vlada je donijela ovakvu odluku na osnovu činjenica da se od jučer bilježi kontinuiran pad koncentracija PM10 čestičnih tvari u zraku. Tako su danas do 14 sati prosječne dnevne vrijednosti bile ispod propisanih graničnih, osim u stanici Ilijaš, i to: Vijećnica 23, Otoka 24, Ilidža 23 i Ilijaš 83 µg/m3.  

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednim danima očekuje se stabilno vrijeme, bez padavina, sa slabim vjetrom, uz pojavu temperaturne inverzije, ali se očekuje da bi vrijednosti opet mogle porasti.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka odlučilo je zbog ovog razloga da na snazi ostaje epizoda "pripravnost". U isto vrijeme, podsjećaju sve obveznike da je neophodno u okviru ove epizode, između ostalog, provoditi sljedeće mjere: 

• U zoni A – u općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža - ispod 700 metara nadmorske visine zabrana kretanja automobila i teretnih vozila čiji dizelski motori imaju normu euro 1 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a.

• U svim zonama intenziviranje čišćenja i pranja cesta sa primjenom mokrog postupka kalcij-hloridom.

• Pojačavanje inspekcijskog nadzora nad gradilištima.

• Smanjenje temperature za minimalno 2 Celzijeva stepena na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije s Liste pravnih i fizičkih lica koja za zagrijavanje prostorija koriste čvrsta goriva i teška lož-ulja uz preporuku za eventualni prelazak na prirodni plin ili električnu energiju tamo gdje za to postoje tehničke mogućnosti. 

• Maksimalno povećanje kapaciteta sredstava javnog gradskog prijevoza koji ne zagađuju okoliš.

• Pozivanje pravnih lica da, u zavisnosti od svojih mogućnosti, izvrše pomjeranje početka radnog vremena radi rasterećenja kapaciteta javnog gradskog prijevoza i gradskih saobraćajnica.

• Upozorenje rizičnim grupama stanovništva za smanjenje kretanja.

• Upozorenje stanovništvu da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju zraka.

• Upozorenje da je zabranjeno spaljivanje otpada i drugog nevegetacijskog materijala na otvorenom prostoru.

• Pojačan inspekcijski i drugi nadzor nad primjenom svih mjera.

• Upozorenje da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima i pozivanje da se, u slučaju sumnje, takva nedozvoljena postupanja prijave na eko-telefon broj 033 66 00 00 ili na telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite broj 121 radi daljnjeg djelovanja nadležnih inspekcija općina i Kantona.

Stručno tijelo nastavit će kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka te, zajedno sa Vladom KS, o svim promjenama na vrijeme obavještavati građane Kantona, saopćeno je iz Vlade KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.