VIJESTI

Saznajte ko su uhapšeni u jutrošnjoj akciji "Pravda"

Nakon višemjesečne istrage Tužilaštva KS u saradnji sa hrvatskim USKOK-om

Mi. K.

11.11.2016

Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage u ranim jutarnjim satima, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli sa realizacijom operativne akcije Pravda na području Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Ova akcija se provodi se paralelno na području Republike Hrvatske od strane USKOKA-a i Ministarsva unutrašnjih poslova RH. U sklopu navedena akcije, a po naredbama nadležnih sudova, vrše se pretresi na oko 40 lokacije u Bosni i Hercegovini i oko 20 pretresa u Republici Hrvatskoj.

U akciji kodnog naziva "Pravda" pripadnici FUP-a i MUP-a RS na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva uhapsili su nekoliko osoba, među kojima je i Alija Delimustafić, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike BiH, Juso Škrijelj bivši pratilac Alije Izetbegovića te još 10 drugih osoba.

Kako nezvanično saznajemo izdat je nalog za hapšenje bivše sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Lejle Fazlagić.

Oni se terete za više krivičnih djela, a za Avaz.ba je iz Tužilaštva KS potvrđeno da se pretresi vrše na 60 lokacija - kao rezultat višemjesečne istrage, Tužilaštva Kantona Sarajevo, u saradnji sa hrvatskim USKOK-om.

Radi se o više lica koja se dovode u vezu sa krivičnim djelima "Organizovana kriminalna grupa" iz člana 342. st. 2., a u vezi sa krivičnim djelima "Zloupotreba položaja ili ovlaštenja" iz člana 383. st. 3., "Povreda zakona od sudca" iz člana 357., "Pranje novca" iz člana 272. st. 2. i "Prevara" iz člana 294. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Asistenciju u realizaciji ove operativne akcije pruža Obavještajno-sigurnosno agencija BiH te Ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske, Zeničko-dobojskog kanton i Srednjobosanskog kantona, potvrđeno je iz FUP-a.

Vezane vijesti:

"Avaz" na licu mjesta: Alija Delimustafić uhapšen prilikom pokušaja bjekstva?

Uhapšeni Alija Delimustafić i Juso Škrijelj, u toku pretres na 60 lokacija 

Ko je uhapšeni Alija Delimustafić?