REGION

Brisel pozdravio dogovor Vučića i Zaeva

Ilustracija

Srna

23.8.2017

EU je pozdravila rješavanje bilateralnog pitanja između Srbije i Makedonije i postizanje sporazuma od pet tačaka između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i makedonskog premijera Zorana Zaeva, rekla je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič.

U Evropskoj komisiji ocjenjuju da je pitanje riješeno uz "konstruktivan pristup" obje strane.

"Međusobno poštovanje, dobrosusjedski odnosi i jačanje regionalne saradnje ostaju osnova za evropski put cijelog regiona", rekla je Kocijančič za Tanjug.

Nakon napetosti zbog povlačenja srbijanskog diplomatskog osoblja iz Makedonije, Vučić i Zajev su u telefonskom razgovoru razmotrili sve novonastale okolnosti u odnosima dvije države i postigli saglasnost u pet tačaka.

Oni su dogovorili da će Srbija i Makedonija isključivo dijalogom rješavati svaku eventualnu nesuglasicu u međusobnim odnosima.

Bez obzira na sve političke razlike u određenim važnim političkim i regionalnim pitanjima, Srbija i Makedonija će se zajednički boriti ne samo za očuvanje, već i unapređenje prijateljskih odnosa srbijanskog i makedonskog naroda i građana Srbije i Makedonije.

Srbija i Makedonija uložit će još veće napore za dalje unapređenje ekonomskih odnosa i povećanje trgovinske razmjene dvije zemlje.

U skladu s međunarodnim javno-pravnim propisima, Srbija i Makedonija će u dobroj vjeri i na prijateljskoj osnovi štititi prava i interese diplomatsko-konzularnih predstavništava na svojoj teritoriji.

Srbija i Makedonija će, kako se navodi, intenzivirati međusobnu komunikaciju na najvišem nivou, podržavati jedna drugu na evropskom putu i jačanjem dobrosusjedskih odnosa doprinositi stabilnosti regiona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.