GLOBUS

Uragan "Marija" juri prema Portoriku, za sobom ostavlja pustoš i žrtve

Avaz.ba

19.9.2017

Uragan "Marija" u utorak popodne je ojačao i sada "juri" prema Portoriku, uz udare vjetra brzine 265 kilometara na sat, javlja CNN. 

Vlada otoka Gvadalupa objavila je da je "jedan muškarac poginuo nakon što je na njega palo drvo jer je ignorirao upozorenje da ne napušta svoj dom".

Četvrti veliki uragan ove godine šokirao je meteorologe kada je u samo nekoliko sati ojačao od kategorije 3 do kategorije 5, prije nego je potpuno razorio otočnu državu Dominiku, prenosi Index.hr. 

Marija se kreće po sličnoj putanji kao nedavni uragan "Irma", uz ranije maksimalne udare vjetra od 260 kilometara na sat, prenosi Index.hr.

Premijer Dominike Ruzvelt Skerit (Roosevelt Skerrit) objavio je na Facebooku kako mu je uragan odnio krov kuće te kako je izložen "na milost i nemilost" uraganu. Nedugo zatim objavio je kako je spašen iz poplavljene kuće.

Skerit je dodao da su izgubili "sve što novac može kupiti i zamijeniti". 

Stručnjak za prirodne katastrofe Stiven Godbi (Steven Godby) izjavio je da je "Marija" prvi veliki uragan koji je pogodio Dominiku od uragana "David", koji je 1979. odnio 40 života.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.