GLOBUS

Ovo se sprema u Kataloniji: Evo šta zaista znače mjere koje uvodi španska vlada

Avaz.ba

22.10.2017

Vlada u Madridu je aktivirala Član 155 Ustava i predložila niz mjera za preuzimanje nadležnosti poslova regionalne vlade Katalonije koje podrazumijevaju razrješenje katalonske vlade i preuzimanje kontrole nad parlamentom, izborima, administracijom i medijima. 

Time je španska vlada preuzela upravljanje Katalonijom, a mediji prenose da je to prvi korak ka ukidanju autonomnije.

Rahoj je rekao i da je bilo neizbježno da španska vlada primijeni Član 155 Ustava iako to nije željela.

Aktiviranje Člana 155 Ustava mora da odobri Senat - gornji dom španskog parlamenta - prije nego što odluka stupi na snagu. Senat će, kako je najavljeno, o tome glasati u petak 27. oktobra.

Jedna od mjera tiče se razrješenja katalonske vlade. Vlada u Madridu traži smjenu predsjednika katalonske vlade Karlesa Pudždemona, potpredsjednika i svih ministara.

Njihova mjesta će zameniti "organima i administracijom koju izabere ili kreira s tom namjerom". Rahoj ima ovlašetenja da raspusti katalonski parlament i raspiše prijevremene regionalne izbore u Kataloniji. Katalonski parlament će nastaviti da vrši predstavničku funkciju, ali pod nadzorom organa koji će da odredi Senat španskog parlamenta "kako bi se garantovalo poštovanje odredbe španskog ustava".

Predsjednica katalonskog parlamenta ne može da predloži kandidata za predsjednika katalonske vlade, biti da održi raspravu i glasanje o njegovom izboru. U regionalnom parlamentu se, takođe, ne mogu usvojiti "inicijative suprotne španskom ustavu i statusu Katalonije".

Ako se, ipak, to dogodi, španska vlada ima rok od 30 dana da uloži veto i poništi odluku.

Po pitanju kontrole administracije katalonske vlade, ona će se ponašati u skladu sa direktivama organa i administracije koje izabere ili kreira španska vlada.

"Time su obuhvaćene radnje, rezolucije i ostale odredbe: imenovanja, otpuštanja ili disciplinski pravilnik o osoblju kao i službene publikacije", navela je španska vlada.

Funkcije koje je ranije imala katalonska vlada prelaze u ruke novih upravitelja što uključuje kontrolu regionalne policije (Mošos d`Esquadra) i medija poput regionalne javne televizije (TV3).

U tom smislu, vlada u Madridu će preuzeti područje telekomunikacija, kao i elektronskih, audio i video komunikacija katalonske vlade.

Javni servisi audio i video komunikacija bi pod novom upravom trebalo da "garantuju prenos tačnih informacija, objektivnih i nepristranih, uz poštovanje političkog, socijalnog i kulturnog pluralizma, kao i uz poštovanje teritorijalne ravnoteže", najavila je vlada u Madridu.

Kada je riječ o snagama sigurnosti, vlada u svom dokumentu navodi kako će administracija koja preuzme kontrolu "moći da izdaje direktne naloge". "U slučaju potrebe" pripadnici katalonske policije mogu biti zamijeni snagama  iz španske države. 

Španska centralna vlast namjerava da interveniše i na planu upravljanja privredom i poreskom upravom. U dokumentu koji je objavila vlada navodi se da će se privredom upravljati iz Madrida "kako bi se garantovalo pružanje ključnih javnih usluga, stabilnost budžeta i finansijska održivost".

U tom planu, Madrid insistira na sprječavanju korištenja javnih fondova i finansija za finansiranje procesa otcjepljenja Katalonije.

Mjere koje je predložila španska vlada bit će na snazi sve dok mandat ne preuzme nova katalonska vlada, nakon parlamentarnih izbora u Kataloniji.

Vlada u Madridu, takođe, zadržava pravo da ranije ukine ove mjera, ako budu "uklonjeni razlozi zbog kojih su one donijete, uzimajući u obzir da ta odluka zavisi od Senata španskog parlamenta".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.