AKCIJE

Za uništavanje glodara spremno 13 tona otrova

Najveći problem je što kanalizacioni sistem nije urađen, rekao Pašagić

Deratizacija kreće od vodotoka Miljacke

Piše: A. TABAK

16.3.2018

Proljetna sistematska deratizacija u KS počinje 1. aprila i trajat će do kraja mjeseca. To nam je potvrdio Šefik Pašagić, direktor firme „Sanitacija“, koja će ovaj posao obavljati naredne tri godine. 


Pašagić: ViK se oglušio

Korektivna faza

Prema riječima Pašagića, deratizacija će obuhvatiti sve općine, a njihove ekipe kreću od Starog Grada.

- Naši tehničari potom idu u Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad... Krećemo s vodotokom Miljacke, a nakon toga radimo zelene površine. Također, imat ćemo i korektivnu fazu da bismo dopunili gdje se ukaže potreba - rekao je Pašagić.

Ističe da će u prvoj proljetnoj fazi biti utrošeno 13 tona otrova. Međutim, da bi sistematska deratizacija bila što efikasnija, Pašagić kaže da je potrebno da preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ (ViK) uradi kanalizacione sisteme, što do sada nije urađeno.

- To je najveći problem. ViK je bio raspisao tender, ali ga je potom poništio. Oni su se ponovo oglušili i to je kao da 50 posto deratizacije nije obavljeno - rekao je Pašagić i dodao da su legla i staništa glodara u kanalizacionom sistemu.

Izbor izvođača 

Pašagić, također, poziva i firme upravitelje da otklone smeće i očiste podrume da bi sistematska deratizacija bila uspješno provedena.

Što se tiče ViK-a, u ovoj firmi su nam kazali da je u toku izbor izvođača. U preduzeću očekuju da će se proljetna faza preventivne sistematske deratizacije kanalizacionih sistema odvijati prema planu i bez problema.

 

 Najkritičnija Bembaša, Skenderija, Otoka... 

Pašagić dodaje da su veoma zadovoljni urađenim poslom u jesenjoj fazi te da nisu imali veliki broj poziva od građana nakon što su obavili deratizaciju.

- Lijepo vrijeme iskoristili smo da bismo uradili žarišne tačke koje su se pokazale u jesenjoj fazi, tako da smo ih dopunjavali otrovima. Najkritičnije je bilo na Bembaši, Skenderiji, Dolac-Malti, Otoci, Sokolović-Koloniji i Hrasnici. Nakon što su glodari prestali konzumirati otrov, ustanovili smo da je njihov broj smanjen - rekao je Pašagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.