ZAŠTITA I NJEGA

Pazite na svoju ljepotu: Ovo su greške koje štete kožu

Neki grizu nokte, neki istiskuju akne, neko se ne njeguje dovoljno, a sve to može dovesti do infekcija i oštećenja

lijepa koža. Facebook

Z. K.

14.6.2024

Svako od nas ponekad napravi nešto na svojoj koži za šta znamo da će nam samo naštetiti. Neki tako grizu nokte, neki istiskuju akne, neko kožu ne njeguje dovoljno, a neke žene jednostavno zaborave, ili budu lijene, da skinu šminku prije spavanja.

Ali, sve to što radimo može na kraju ostaviti ozbiljnije posljedice po kožu – infekcije i teža oštećenja.

Skidanje šminke

Tako bi lijeganje u krevet, a bez da ste skinuli šminku, vaše oči moglo ostaviti u lošem stanju. Stručnjaci upozoravaju da je skidanje šminke s očiju prije spavanja ključno. Bilo koji proizvod koji nije skinut, potencijalno može ne samo začepiti pore, već uzrokovati iritaciju, upale i infekcije. Upala oko kapaka također može dovesti do gubitka trepavica.

Također, i čestice koje vam padaju u oči, od šljokica do grudica maskare, mogu čak urasti u donju stranu kapka.

Mnogi ne mogu odoljeti a da ne čačkaju po prištićima na licu i da ih ne pokušavaju istisnuti. Ali, to može stvoriti ožiljak na licu koji će trajati zauvijek.

Mjesta na kojima ste istiskivali mogu ometati proizvodnju kolagena. A ako koža proizvodi premalo kolagena, doći će do uvučenog ožiljka od akne, dok previše kolagena može dovesti do izbočenog ožiljka.

Mnogi griješe i tako što koriste stare britvice. Ako osjećate da britvicom povlačite i kožu, morate je odmah promijeniti. Neispiranjem britvice nakon svakog brijanja ostavljate ostatke koji zatupljuju oštricu i prenose bakterije.

Nemojte često koristiti pilinge

Ako ste skloni suhoći kože, kao dobro rješenje za uklanjanje mrtvih stanica i čišćenje pora od prljavštine činit će vam se piling ili kiseli tonici. Ali, ni to nije uvijek rješenje, pogotovo ne na licu.

Kožu nikako ne biste trebali svakodnevno ljuštiti takvim sastojcima. To može uzrokovati dehidraciju, kapilarnu dilataciju i iritirati pore, što može izazvati mrlje i upalu. Pilinge je, preporučuju stručnjaci, potrebno raditi, ali ne tako često.

Riješiti se sijedih

Sijede dlake mogu početi rasti mnogo prije nego što mi to želimo. Ali, umjesto da ih počnete čupati, nađite dugoročnija rješenja. Čupanje ne znači da će narasti nova dlaka, koja nije sijeda. Kada se kosa iščupa iz korijena, dlaka nikada ponovno ne naraste. Iako se čupanje sijedih mnogima ne čini ozbiljnim problemom, mogli biste završiti s tanjom kosom ili ćelavim mjestima.

Kidanje kožice

Kidanje kože oko noktiju može povećati rizik od infekcije noktiju, što onda može zahtijevati da koristite antibiotike. Najbolje je da kupite kvalitetne trimere i da njima režete kožicu oko noktiju i tako spriječite krvarenje i inficiranje. Također, nokti će biti zdravi ako redovno koristite ulje za zanoktice kako bi se koža hranila i hidratizirala.

Nakon tuširanja

U njezi tijela najvažnije je tuširanje, odnosno koliko vremena provodimo pod tušem, i na koji način peremo tijelo. Greška koju većina žena radi nakon tuširanja, a što uništava kožu, jest predugo čekanje da se nanese hidratantna krema, ili nenanošenje ikakve hidratacije.

Nakon tuširanja pore se šire zbog pare i vrućine. Čekanje duže od tri minute kako biste nanijeli hidratantnu kremu uzrokovat će gubitak vlage u vašoj koži.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.