SARAJEVO

Prodajom poslastica i igračaka zarađivali novac za humanitarne svrhe

N. HADŽIŠEHIĆ

9.12.2017

Sedmi Školski zimski bazar u OŠ „Skender Kulenović“ na Dobrinji održan je danas pod motom „Sitno para od Bazara djeci našoj sreću stvara, na pjesmu i slatko može doći svako“. Mališani i njihovi roditelji prodavali su razne kolače, torte, pite... ali i igračke i knjige. Sav prihod od prodatih proizvoda sakupljao se u fond Vijeća roditelja gdje se raspoređivao za djecu u stanju socijalne potrebe, ali i kao nagrada djeci koja su pokazala dobre rezultate u učenju i na takmičenjima.  

Razni sadržaji

Bazar su također propratili razni zabavni sadržaji kao što je Mini olimpijada, gdje su se učenici takmičili u parovima sa roditeljima ili sa drugom djecom u košarci ili pikadu. Za sve učesnike su obezbjeđene nagrade bez obzira na rezultat. Organizirana je i aukcija na kojoj su se mogli kupiti dresovi nogometnih klubova kao i potpisana lopta reprezentacije u sjedećoj odbojci. Kako je bazaru prisustvovao medicinski tim Zavoda za transfuziologiju, posjetioci su mogli iskoristiti ovu priliku da daruju krv.

Adnan Jabučar, podpredsjednik vijeća roditelja ove škole, rekao je da je ponosan što se na tradicionalni bazar svake godine odaziva sve više izlagača ali i posjetilaca, a na ovogodišnjem je posjeta bila rekordna.

- Nadam se da ćemo sakupiti dovoljno novca kako bi podstakli nadarene učenike da se još više trude, ali i kako bi pomogli drugima u stanju socijalne potrebe. Ovo je jedan lijep način da druže i roditelji i djeca, a i ubuduće planiramo nastaviti ovakve i slične akcije – rekao je Jabučar.  

Dobar odziv

Dženita Nurak, jedna od izlagačica istakla je da joj je drago što se na ovaj način djeca uče humanosti.

- Djeca su pomagala i pri izradi kolača, i u prodaji. Želimo sakupiti što više novca, pogotovo za humanitarne svrhe, a zadovoljni smo i odzivom posjetilaca – kazala je Nurak.

Za đake ovo je bila izvrsna prilika da se druže i van nastave, ali i da korisno provedu vrijeme, pomažući drugima. Medina Una Hamzić i Imran Vreto su na vratima dočekivali goste i prodavali im čestitke koje su zajedno sa svojim drugarima izradili. 

- Čestitke koštaju po jednu ili dvije marke. Nije nam teško da ih prodajemo jer smo se dugo pripremali za to. Jedva čekamo da se ponovo organizira jer su skoro svi iz škole tu i družimo se – rekli su Hamzić i Vreto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.