REGION

Brnabić: Srbija ponosna na usvojenu Strategiju

Srna/Avaz.ba

6.2.2018

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je povodom usvajanja Strategije o proširenju EU da Srbija može da bude zadovoljna, jer je upućena važna poruka da se priznaju individualni rezultati i ponosna jer je prepoznata kao lider u regionu.

Ona je u ime Vlade Srbije zahvalila predsjedniku Evropske komisije Žan-Klod Junkeru (Jean-Claude Juncker) za "hrabru i vizionarsku poziciju", kao i visokom predstavniku EU Federiki Mogerini (Federica Mogherini) i evropskom komesaru Johanesu Hanu (Johannes Hahn) na tome što su podržali Srbiju na evropskom putu, prenose beogradski mediji. 

Brnabićka je podsjetila da je inicijativu za vremensku odrednicu za Srbiju ponovo tražio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i naglasila da je ono što je danas poručeno odgovor na njegove stavove i uporne zahtjeve da Srbija dobije vremenski okvir na koji može da računa.

Ovo Srbiji daje šansu, iako ne i garancije. Ne podrazumijeva da ćemo automatski 2025. godine biti članica EU, ali je priznanje za sve napore - rekla je Brnabićka.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.