POGLEDAJTE VIDEO

Naučnici na drugom kraju svijeta pronašli podvodne piramide stare 10 hiljada godina

Najveća struktura izgleda kao komplicirana, monolitska, stepenasta piramida koja izranja iz dubine od 25 metara

Piramide pod okeanom. YouTube

M. Z.

20.12.2023

Skriveni ispod voda oko japanskog otoka Jonaguni nalaze se impozantni ostaci grada starog 10.000 godina, barem tako mnogi stručnjaci vjeruju. 

Ostaci dvorca

Zapanjujuće formacije uključuju složeni, monolitski, piramidalni spomenik, zajedno s strukturama koje podsjećaju na ostatke dvorca, hramova, luka i stadiona, sve povezano cestama.

- Najveća struktura izgleda kao komplicirana, monolitska, stepenasta piramida koja izranja iz dubine od 25 metara - objasnio je morski biolog Masaki Kimura (Masaaki) za National Geographic 2007. godine.

Kimura je tada već više od 15 godina kartirao ove čudne strukture, svaki put kad bi zaronio kako bi ih vidio, sve više je bio uvjeren da su dio drevnog grada. On i drugi predložili su da su ih možda izgradili Japanci iz doba Jomon: lovci-sakupljači koji su naseljavali otoke već u 12000. pr. n. e., prema izvještaju BBC-a.

Jonaguni spomenik

Međutim, neki nisu uvjereni u ovu ideju o japanskoj Atlantidi. Robert Šok (Schoch), profesor na Univerzitetu Boston, koji je sam istraživao mjesto, tvrdi da je Jonaguni spomenik (kako se sada naziva) zapravo prirodan fenomen.

Odnoseći se na platforme i terase, rekao je za National Geographic:

- To je osnovna geologija i klasična stratigrafija za pješčenjake, koji se obično lome duž ravnina i daju vam te vrlo ravne rubove, pogotovo u području s mnogo grebena i tektonskih aktivnosti.

Prošlo je više od 16 godina otkako su se ova dva stručnjaka obratila časopisu, a 37 godina otkako je spomenik otkriven, a istina o njegovom porijeklu i dalje ostaje misterij.

Lokalni ronilac prvi je naišao na njega 1986. godine, primijetivši gotovo savršeno ravne stepenice "piramide". Od tada teorije su kružile o tome kako je tamo dospjela.

Neki, poput Kimure, vjeruju da je velika vizija nekada bila dio mitskog pacifičkog kontinenta Mu koji je, prema legendi, potonuo pod valovima tokom velike katastrofe. Njegovo opravdanje za takav zaključak je dvojako.

Prvo, tvrdi da je prepoznao oznake kamenoloma u kamenu i pronašao stijene koje izgledaju kao da su oblikovane da izgledaju kao životinje.

- Primjer koji sam opisao kao podvodni sfinga sličan je kineskom ili starom Okinavskom kralju - rekao je National Geographicu.

Teorija o nastanku

Drugo, istaknuo je da je regija, u Tihom prstenu, poznata po intenzivnim seizmičkim događanjima. Kimura je primijetio da je cunami, čiji su se valovi uzdizali oko 40 metara, pogodio otok Jonaguni i okolicu 1771. godine.

Katastrofa je ostavila oko 12.000 mrtvih ili nestalih, a istraživanje provedeno na Univerzitetu u Tokiju sugerira da je područje pogođeno cunamijem svakih 150 do 400 godina. Drugim riječima, sličan događaj mogao je potopiti Jonaguni spomenik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.