NOVA STUDIJA

Za ujed najotrovnijeg evropskog pauka napravljen novi protivotrov

On koristi ljudska antitijela nastala u laboratoriji

Najotrovniji evropski pauk. Platforma X

D. R.

prije 6 dana

Naučnici su napravili novi protivotrov za ujed crne udovice (Latrodectus tredecimguttatus). Ovaj serum koristi ljudska antitijela da se izbori sa efektima jakog toksina pauka.

Protivotrov je, navodi LiveScience, superiorniji od postojećih, ali potrebno je više testova prije nego što počnu da ga daju pacijentima.

Kada evropska crna udovica ujede nekog, ona ispušta moćan toksin nazvan alfa-latrotoksin. On napada nervni sistem i izaziva latrodektizam, pacijenti osjećaju jak bol, mučninu, glavobolju… Ovi jaki simptomi mogu da traju danima, ali je stanje rijetko kad fatalno.

Osobe koje ujede evropska crna udovica obično uzimaju lijekove protiv bolova. Postoji i protivotrov koji ima antitijela iz konja. Ona jačaju odgovor imunosistema na ujed i pomažu u borbi protiv simptoma. Međutim, obzirom su u pitanju antitijela iz konja, imunosistem može da ih prepozna kao strana tijela i da dovede do opasne alergijske reakcije.

Novi protivotrov predstavljen je u novoj studiji objavljenoj u žurnalu Frontiers in Immunology. On koristi ljudska antitijela nastala u laboratoriji. Antitijela napadaju alfa-latrotoksin i prave antitijela koja su jedinstvena za ljude, pa nema opasnosti po imunosistem.

Ipak, potrebno je bar nekoliko godina rada da bi se započelo sa kliničkim testiranjima na ljudima, a i ona bi mogla da traju do 10 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.