UOČI SVJETSKE PREMIJERE

Jasmila Žbanić ekskluzivno iz Venecije za "Avaz": Čini se nemoguće, ali zato je još slađe

Ogromna je borba jakih studija i produkcija da dođu u ovu poziciju u kojoj smo mi sada

Jasmila Žbanić u Veneciji. Instagram

6.9.2023

Za Jasmilu Žbanić danas je veliki dan. Naime, na prestižnom Venecija Film Festivalu bit će upriličena svjetska premijera serije „Znam kako dišeš“, koju je Jasmila kreirala zajedno sa suprugom Damirom Ibrahimovićem. Reditelji serije su Alen Drljević i Nermina Hamzagić, a scenaristica Elma Tataragić.

Ovo je još jedan veliki uspjeh rediteljice koja u svojoj biografiji, osim niza svjetskih nagrada, ima upisanu i nominaciju za Oskara.

Ovo je prvi put da će jedna TV serija s ovih prostora svoju svjetsku premijeru doživjeti u sklopu jednog od najvećih svjetskih festivala.

Sjajna pozicija

- U Veneciji se u utorak okupila ekipa serije. Danas nam slijedi press konferencija i premijera u oficijelnom programu Festivala. Kako serije ne ocjenjuje žiri, jer se prikazuju svega dvije, bit će sve drugačije nego prije nekoliko godina, kada smo bili u takmičarskom programu s „Quo Vadis, Aida?“. Oficijelni program daje veliku eksponiranost seriji, što je, za „Beta film“, koji rade prodaju, za BH Telecom i sve nas, ovo najsjajnija moguća pozicija za start serije. Možemo reći da smo mi ovdje i završili naš posao. Sada je na publici da procjenjuje – kazala je Žbanić iz Venecije za „Dnevni avaz“.

Govoreći o seriji, također je naglasila:

- Znam da će serija u BiH pokrenuti mnogo tema i diskusija o kojima kao društvo ne pričamo dovoljno. Ili ne pričamo na razuman način. Premijera u Veneciji predstavlja krunu jedne predivne priče koja je počela prije nekoliko godina, od prve prijave na konkurs, razvoja, zajedničkog rada...


Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić. Instagram

Riječi direktora

Govori kako prošle godine, u ovo doba, još nisu imali ni glavne glumce, te su tek počinjali s filmskim pripremama i radom.

- Namjerno kažem filmskim pripremama, jer smo seriju radili kao film. Za godinu napraviti šest epizoda, što je kao napraviti tri igrana filma u vremenskom okviru jednog, predstavlja zaista neprocjenjivo iskustvo. Radili smo za domaću publiku, nadajući se da će tu našu lokalnu priču shvatiti i ljudi vani, jer je priča o roditeljima i djeci univerzalna.

Ipak, serija ima mnogo lokalnih sprecifičnosti, pa nismo mogli znati koliko će se drugi moći s njom identificirati. Kada nam je direktor Venecija Film Festivala Alberto Barbera javio da je pogledao prve dvije epizode i kada je napisao koliko voli seriju te da ne može dočekati da vidi šta će dalje biti, našoj sreći nije bilo kraja. Ogromna je borba jakih studija i produkcija da dođu u ovu poziciju u kojoj smo mi sada. Čini se nemoguće, ali zato je još slađe – poručuje Žbanić uoči svjetske premijere.

Prijedlog Aleksandra Hemona

- „Znam kako dišeš“ prevedena je na engleski kao „I Know Your Soul“, ime koje je predložio Aleksandar Hemon kada smo tražili najbolji naslov kojim možemo objasniti suštinu serije. A to je odnos Nevene, glavne junakinje koja misli, kao što većina roditelja misli, da zna svoje dijete „u dušu“.

Gledaoci u BiH će moći pogledati seriju na MyTV od oktobra. U Veneciji su glumci Jasna Đuričić i Lazar Dragojević, reditelj Alen Drljević, scenaristica Elma Tataragić, montažer Vladimir Gojun, kostimografkinja Irma Saje te producent u ime BH Telecoma Sedin Kahriman – kaže nam Žbanić, koja je sa suprugom u Veneciju stigla još u nedjelju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.