VREMEPLOV

"Priče iz fabrike": Serija poznata po uvodnoj pjesmi "Osam stotina žena"

Serija je snimljena u produkciji Radiotelevizije Sarajevo, a prvo prikazivanje desilo se 1986. godine.

Nađa Đurevska: Tumačila jednu od uloga. Društvene mreže

23.2.2024

„Priče iz fabrike” je serija od pet epizoda koju je režirao Vojislav Vojo Milašević. Serija je bila popularna u bivšoj Jugoslaviji, a poznata je i po uvodnoj pjesmi ”Osam stotina žena”, za koju je tekst napisao Duško Trifunović, dok je pjesmu otpjevala Jasna Gospić. Serija je snimljena u produkciji Radiotelevizije Sarajevo, a prvo prikazivanje desilo se 1986. godine.

Glavne uloge

“Sve rijeke teku od izvora prema ušću, samo Sana teče prema vama” glasio je reklamni slogan tvornice tekstila „Sana“ iz Bosanskog Novog. Tekstilna industrija u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini je donosila najviše prihoda, a najuspješnija tvornica u toj grani industrije bila je „Sana“, veliki proizvodni kombinat s nizom disperziranih pogona i više hiljada radnika, oko 4.000. Njena uspješnost bila je motiv i za snimanje televizijske igrane serije osamdesetih godina prošlog stoljeća.

U glavnim ulogama su se našli Zoran Radmilović, Branislav Lečić, Mira Stupica, Mustafa Nadarević, Nada Đurevska, Irfan Mensur i drugi.

Mladi direktor

Radnja se dešava u malom bosanskom gradu, u kojem fabrika tekstila „Zvijezda“ zapošljava 800 žena. Za direktora fabrike dolazi mladi, ambiciozni Ivan Đaković (Branislav Lečić), sin jedne od radnica, koji želi modernizirati rad fabrike i izmijeniti neka ustaljena pravila.

Nailazi na otpor dotadašnjeg rukovodstva fabrike i političkih krugova. Doktor Pjevalica (Zoran Radmilović) uvodi novog direktora u rad fabrike, odnose među radnicama... Radnice su nepovjerljive prema mladom direktoru, koji je završio fakultet u Beogradu i nema iskustva. Ogovaraju ga pred njegovom majkom, koja, također, radi u fabrici.

U kući Ivanove majke, kao podstanar, živi Jasna. U fabrici upozoravaju Ivana da je imala kriminalni dosje zbog pljačke i da je treba otpustiti. Ivan to ne želi, jer je ona odležala svoju kaznu. Radnice otkrivaju da je Jasna izašla iz zatvora i diže se hajka protiv nje. Jasna sama odlazi iz stana i iz fabrike. Ivanu je zbog toga žao.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.