VREMEPLOV

"Nazovi M radi ubistva": Toni unajmljuje ubicu, želi se riješiti žene

Film je 1954. režirao Alfred Hičkok

Şcena iz filma. Društvene mreže

12.3.2024

"Nazovi M radi ubistva“ (Dial M for Murder) je američki triler iz 1954. reditelja Alfreda Hičkoka (Hitchcock).

Bogatašica Margot

Predstavlja adaptaciju istoimenog pozorišnog komada Frederika Knota (Frederick Knott), originalno prikazanog kao TV-drama na BBC-ju dvije godine ranije.

Protagonistica, čiji lik tumači Grejs Keli (Grace Kelly), je bogatašica Margot čiji muž Toni (Tony), koga je utjelovio Rej Miland (Ray Milland), bojeći se da će nakon razvoda ostati bez novaca, angažira profesionalnog kriminalca Lesgejta (Lesgate), kojeg tumači Entoni Davson (Anthony Dawson) da ju ubije, dok on sebi osigura alibi.

Radnja prikazuje kako se plan izjalovi kada Margot u samoodbrani ubije Lesgejta, ali i kako Toni to nastoji inscenirati kao ubistvo motivirano nastojanjem da se ukloni ucjenjivač, a kako bi završila na vješalima.

3D tehnika

„Nazovi M radi ubistva“ je snimljen u 3D tehnici, kao jedino takvo ostvarenje u Hičkokovoj filmografiji. To se, međutim, dogodilo u vrijeme kada se publika već zasitila te nove, ali za prikazivanje komplicirane tehnologije, te je uglavnom prikazivan u 2D obliku.

Prostorno ograničenje radnje, primjereno pozorišnoj predstavi, je između ostalog, postalo jedan od razloga zašto je film doživio niz rimejkova na filmu i televiziji u brojnim zemljama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.