BHT 1

Nastavak tradicije: "Bajram dođe, mirišu avlije"

U 13.30 na programu je dokumentarni program „Tekija - vjeruj, voli, moli“

Detalj iz blagdanskog programa. BHT 1

L. S. R.

10.4.2024

Redakcija religijskog programa BHT1 nastavlja tradiciju prijenosa bajram-namaza iz Gazi-Husrev-begove džamije u Sarajevu, koji je predvodio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

U 13.30 na programu je dokumentarni program „Tekija - vjeruj, voli, moli“.

Zikr i ibadet

- U srcu starog Sarajeva, za koje je svojevremeno putopisac Evlija Čelebija, pohodivši ga, s ushićenjem govorio o 47 tekija, krenuli smo na naš put do tekije, kroz strme uličice i mahale do tekije Potok. Putem ljubavi, čišćenja srca i da dosegneš božansku istinu, budeš dobar čovjek, živiš i radiš ono što vjeruješ, vodio nas je Šejh ove tekije, koji već decenijama dostojanstveno nosi svoje ruho duhovnosti. Zabilježili smo zikr, ibadet na putu čovjekovog duhovnog uzdizanja, čišćenja i smirenja ljudskog srca kroz sjećanje i spominjanje Allaha dž.š. Jer kako reče veliki Mevlana Dželaludin Rumi, filozof, pjesnik, teolog, derviš: "Samo iz srca možeš dotaknuti nebo" – poručuju s BHT 1.

Bogato iskustvo

U 20 sati, u bajramskom "In Medias Res" specijalu goraždanski muftija Remzija ef. Pitić podijelio je svoja sjećanja na Bajrame kroz vrijeme, te se osvrnuo na deceniju svog muftijstva u Goraždu.

- Ovaj istaknuti religijski vođa donosi sa sobom bogato iskustvo i mudrost stečenu tokom godina predanog služenja zajednici. U razgovoru s Harisom E. Bilalovićem, koji je sniman u džamiji Mufida Sokolovića u Baćcima kod Goražda, efendija Pitić govori o značaju Ramazanskog bajrama u muslimanskoj tradiciji te u kakvoj atmosferi zajednica koju predvodi ispraća ramazanske, a dočekuje bajramske dane. Razgovor koji donosi odgovore na važna pitanja ne samo za zajednicu muslimana, već i za širu javnost koja želi razumjeti raznolikost i duhovnost svijeta koji nas okružuje – ističu s BHT 1.

"Selam, ya Resulallah"

U 21 sat gledaoci BHT1 će imati priliku pogledati televizijsku premijeru koncerta ilahija i kasida, koji je održan u sklopu posljednjeg izdanja manifestacije "Selam, ya Resulallah". Izveli su ga Hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i Hor „Šapat srca“ s gostima.

- Drugog dana Bajrama u četvrtak u 21 sat na programu je koncert „Bajram dođe, mirišu avlije“. Kamere BHRT-a zabilježit će i ovogodišnji koncert, koji se održava u dvorani Mirza Delibašić u KSC Skenderija – poručuju iz ove TV kuće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.