ELEMENTAL OBJAVIO ILICU

Remi za "Avaz": Jao onome ko će morati voditi Hrvatsku

eško je voditi zemlju koja će biti na rubu bankrota

Mirela Priselac Remi. Arhiva

Piše: Larisa Sarajlić-Ramović/Avaz.ba

25.6.2020

Grupa "Elemental" iz Zagreba objavila je nedavno novi album pod nazivom "Ilica", koji je izazvao veliku pažnju javnosti. Za album „Ilica“ kazali su da je svojevrsni testament „Elementala“, a o tome su za „Avaz“ govorili Luka Tralić Shot i Mirela Priselac Remi.  

- Ako ćemo testamentom uzeti one posljednje što neko u životu napravi, onda to nije! „Ilica“ sigurno neće biti naš posljednji album. To je album koji smo posvetili svome gradu - ulicama, tulumima, tramvajima i gradskoj noći. No, od te inicijalne ideje nesretnim okolnostima korone i potresa i album je dobio neku novu dimenziju. Doslovno smo potamnili pjesme i dali im nešto što je i naš grad dobio.


Nema odustajanja

 I tu funkcionira univerzalno. Nije to samo album moga ili našeg grada, nego i svačijeg grada čiji zvuk je od “normalnog” otišao u neko “novo normalno” – rekao je Shot.

U vrijeme kada mnogi žele odustati od muzike, „Elemental“ objavljuje album. 

- Ma, ko želi odustati od muzike? Nema odustajanja! Pa sad smo u izolaciji svi vidjeli koliko nam je bitna izvedbena umjetnost u životu, koliko su bitne knjige, muzika, kazalište i koliko su nam uljepšavale i kratile dane. Nema nekog posebnog motiva za stvaranje – kad ti dođe poriv da nešto napišeš ili skladaš, učiniš to bez kalkulacije – govori Remi.

Na upit koliko je region spreman za njihovu muziku, Shot odgovara: 


- Svako je individualno spreman ili nespreman za neku muziku. Svejedno da li je to u kvartu ili cijeloj regiji. Svjesni smo koliko se naša muzika raširila, ali ne dozvoljavamo si da nam to bude opterećenje. Kada bismo razmišljali o tome kako će neko prihvatiti to što radimo, sigurno bismo krenuli i s kompromisima. Spremni smo satima putovati do udaljenih gradova kako bismo svirali koncerte ili raditi kao mravi da budemo sami svoj diskograf, ali kada se vratimo na samo stvaranje muzike, tu se držimo toga da to mora ostati igra i zabava.


"Elemental". Promo

Vruć krompir

Kako Hrvatska ide ususret izborima, zanimalo nas je očekuju li članovi „Elementala“ da će rezultati promijeniti njihov život.

- Ko god pobijedi na izborima, imat će vruć krumpir u rukama s obzirom na to da nam je ekonomija na koljenima. Teško je voditi zemlju koja će biti na rubu bankrota, što bi se lako moglo dogoditi s obzirom na poražavajuće lošu turističku sezonu. Svi znamo koliki se ogroman postotak hrvatskog BDP-a oslanja na turizam i zato, jao si ga nama! I jao onome tko će morati voditi zemlju. Mogu se samo nadati da neće pobijediti desna opcija, koja će sigurno, ukoliko dođe do drugog vala pandemije, nastojati i jače ugroziti osobne slobode pojedinca kroz represivne mjere. Sličan scenarij smo vidjeli u Srbiji tokom prvog vala - kaže Remi.

Shot: S politikom ne liježemo

- Nas je puno i bez obzira koliko slično razmišljali, ako se neko angažira u politici, to bi se odrazilo i na sve druge. A onda bi krenule na površinu i te nijanse razlika među nama. Zato smo prije puno godina napravili dogovor među nama da s politikom ne liježemo. No, to nas nikada neće spriječiti da se u pjesmama dotičemo društvenih događanja i kritike – govori Shot.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.