GLUMAČKI VELIKAN

Uloge po kojima će se pamtiti Žan Pol Belmondo

Počeo kao jedan od vodećih glumaca tzv. novog vala francuske kinematografije

Žan Pol Belmondo. Agencije

S. Š.

6.9.2021

Jedan od najvećih glumaca 20. soljeća Žan Pol Belmondo (Jean-Paul Belmondo), koji je umro danas u 88. godinu, ostat će upamćen po brojnim filmskim ulogama. 

Glumio je u komedijama i akcionim filmova. Ipak, istinski ljubitelji njegovog lika i dijela sjećaju se da je Belmondo počeo kao jedan od vodećih glumaca tzv. novog vala francuske kinematografije. Riječ je ozbiljnim psihološkim dramama sa filozofskim prizvukom.


Do posljednjeg daha

Belmondo je u filmu "Do posljednjeg daha" glumio Mišela Pikarda (Michael Piccard), koji poslije krađe automobila i ubistva policajca pokušava pobjeći u Rim, zajedno sa svojom djevojkom, novinarkom Patricijom Fanćini (Patricia Fancini) , koju je tumačila Džin Seberg (Jean Seberg).

To je bio prvi igrani film Žan Lik Godara (Jean-Luc Godard) i  označio je prekretnicu unutar novovalnog žanra, između ostalog zbog upotrebe „jump cuts“ - iznenadnih promjena kadra.


Belmondo i Seberg u filmu "Do posljednjeg daha". AGENCIJE

Uloga Žoselina Bemona u "Profesionalcu"

U filmu "Profesionalac"  Belmondo glumi tajnog agenta Žoselina Bemona (Josselin Beaumont) koji ima zadatak - ubiti afričkog diktatora. Francuska vlada, međutim, hapsi Bemona i osuđuje ga na doživotni zatvor. Naravno, da Bemona rešetke ne mogu tako lako zaustaviti i on se nakon bijega vraća u Francusku kako bi "očistio" svoje  ime. 

Film "Profesionalac". AGENCIJE

Velika pljačka

U filmu "Velika pljačka" slavni Belmondo tumačio je ulogu Grima (Grimm) koji hoće da opljačka nacionalnu banku Kanade zajedno sa Lizom i Žoržom (George).  

Odjeven u klauna on zarobljava taoce, ali policija opkoljava banku... „Velika pljačka“ je francusko-kanadska kriminalistička komedija iz 1985. godine. 

Plakat za film "Velika pljačka". AGENCIJE

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.