SUSRET STARIH JARANA

Da li je Mahir Paloš nagovorio Ferida Avdića da se vrati na festival "Ilidža"

Paloš se šokirao kada je saznao da je preminuo Ibro Mangafić

Ferid Avdić i Mahir Paloš. Express

Bato Šišić

2.8.2023

U Sarajevu su se nedavno sreli folk pjevač Ferid Avdić i zvijezda nekadašnje jugoslavenske scene Mahir Paloš. Njih dvojica, iako žive u istom gradu, nisu se vidjeli godinama. Pridružio im se i Mirsad Ibrić, kao i Muamer Kebić, poznati i istaknuti harmonikaš i profesor muzike, u jednoj školi u Austriji. Ne znajući za smrt Ibre Mangafića, Mahir je pitao Ferida kako mu je kompozitor. Kada mu je ovaj rekao da je preminuo, Mahir je zanijemio.

Pripreme u toku

- Nisam zaista znao. Baš mi ga je žao - rekao je Mahir.

Ferid Avdić nam je otkrio da se priprema za Ilidžanski festival, na koji je prijavljen ne svojom voljom.

- Za to je „kriv“ upravo Muamer. Meni je izuzetno drago da sam upoznao jednog divnog momka, vrsnog muzičara i profesionalca. Muamer je osoba koja ima kućni odgoj, ima manire, profesionalnost i to mi je nedostajalo svih ovih godina moje karijere. Naše druženje je spontano, bez interesa... - rekao je Ferid.

Paloš, Kebić, Avdić i Ibrić. Express

Muamer Kebić, Feridu je priredio iznenađenje kada je poslao pjesmu za ovogodišnji Ilidžanski festival.

- Kada sam, mislim 2017. godine, nastupao na tom festivalu pjesmom mog dobrog prijatelja Hasiba Durmiševića „Kada Bosnom behar probehara", ono što me je zaista neprijatno iznenadilo da nijednu, u mnoštvu od silnih dodjeljenih nagrada nije dobila. Prema mom mišljenu, tada sam bio baš oštećen na tom festivalu. Bio sam razočaran i bilo mi je krivo. Tada ni zdravstveno nisam bio dobar, ali sam ipak došao. I tada sam sam sebi rekao: „Feride, to i toliko od tebe po pitanju festivala Ilidža“. 

Poslao pjesmu

Ali, Muamer je bez mog znanja poslao pjesmu, njemu je to bio prvjenac da se pojavi sa nekom pjesmom na tom festivalu, pa sam samo zbog njega pristao. Ne znajući da je poslao pjesmu, mene zovu sa TV BiH i kažu mi da sam jedan od učesnika. A, sada mi je, ustvari, drago što se to sve tako desilo. Nastupat ću u revijalnom i takmičarskom dijelu festivala. Radi se o pjesmi „Društvo staro“, a inspiraciju za nju Muamer je dobio na Baščaršiji. Mislim da će se svako prepoznati na toj pjesmi - rekao je Ferid za "Avazov" portal. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.