ZANIMLJIVA IDEJA

Video / Iz Ferrarija izbacio automatik i ubacio ručni mjenjač, evo kako ga je voziti

Vrijeme ubrzanja od 0 do 100 km/h s ručnim je oko 4 sekunde

Ferrari. PRINTSCREEN

A. O.

21.10.2022

Sportski automobili danas su u većini slučajeva standardno opremljeni automatskim mjenjačem. 

Naime, to osigurava veću učinkovitost tokom brze vožnje. Ipak, postoje i oni vozači koji više cijene zadovoljstvo vožnje. Oni se vrlo rado zabavljaju pritiskanjem kvačila i rukovanjem ručicom mjenjača. 

Vlasnik Ferrarija vidljivog na fotografijama u prilogu odlučio je zamijeniti mjenjač u svom F430. Izašao je iz fabrike s F1 sekvencijalnim poluautomatskim mjenjačem sa šest stepeni prijenosa.


Sada je odlučeno da se mjenjač zamijeni ručnim. Ručica mjenjača i prepoznatljivo aluminijsko kućište ne samo da izgledaju sjajno, već i više angažiraju vozača. Mnogi će ljudi cijeniti ovo rješenje, zato vlasnik računa na dobar rezultat na aukciji. Auto je stavljen na prodaju. Trenutačno je najviša ponuda 100.000 USD, odnosno oko 200,165 maraka.

Za pogon je zadužen atmosferski 4,3-litreni V8 motor koji stvara 490 konjskih snaga i 465 Nm okretnog momenta. Vrijeme ubrzanja od 0 do 100 km/h s ručnim je oko 4 sekunde. Obojen je u Rosso Scuderia, unutrašnjost je presvučena crnom Nero kožom, a brojač kilometara pokazuje nešto više od 24.000 kilometara. 

Osim toga, postoje modifikacije ispušnog sistema, temeljene na komponentama iz Noviteca i Fi Exhausta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.