NBA FINALE

Dončić ispisao historiju, ali izgubio: Bostonu ostala dva koraka do trofeja

Iako je nakon prvog dijela utakmica bila poprilično izjednačena igrači Bostona su se potrudili da to ne bude priča drugog dijela ovog susreta

Dalas: Sreću traže na domaćem parketu. AP

N. H.

10.6.2024

Košarkaši Boston Seltiksa pobijedili su Dalas Maverikse rezultatom 105:98 u drugoj utakmici finala NBA lige, te poveli 2-0 u seriji. 

Seltiksi su u ovoj utakmici još jednom pokazali spremnost da dođu do šampionskog prstena, iako su mnogi bili sumnjičavi pred početak finala. 

Iako je nakon prvog dijela utakmica bila poprilično izjednačena igrači Bostona su se potrudili da to ne bude priča drugog dijela ovog susreta. U trećoj dionici su pobjegli na +11, a ta je prednost sredinom posljednje išla i do 14 poena razlike. Ipak, nekoliko pogođenih šuteva s distance vratilo je Maverikse u život, ali nedovoljno da ozbiljno zaprijete. 

Luka Dončić je ovu utakmicu završio s tripl-dablom, upisavši 32 poena, te po 11 skokokova i asistencija, postavši tako najmlađi igrač u NBA historiji s tripl-dablom od 30 poena u finalu, ali i to je bilo nedovoljno. Pogotovo jer je, kao i Kajri Irving (Kyrie), posustao u drugom poluvremenu i nije izgledao toliko nezaustavljivo za Bostonovu odbranu, završivši utakmicu s osam izgubljenih lopti.

Impresivno djeluje činjenica da je Boston imao četiri igrača s bar 18 poena.

Holidej (Holiday) je imao 26 i 11 skokova, Braun (Brown) 22 ubačaja, Tejtum (Tatum) 18, uz devet skokova i 12 asistencija, te Vajt (White), koji je također susret završio s 18 poena.

Maveriksi će povratak u ovu seriju morati tražiti na domaćem parketu. Sljedeća utakmica se igra 13. juna u 02:30 sati, a četvrta 15. juna, također u 02:30 sati po centralnoevropskom vremenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.